Na Sajmu automobile u Ženevi (Ženeva motor šou), jednoj od naujznačajnijih smotri proizvoda automoboilske industrije, koji počinje sutra a trajeće do 18. marta, svetskoj javnosti biće predstavljen i novi Fijatov model – „fijat 500L“, čija je prototipska proizvodnja počela 13. decembra prošle godine. Tako će svetska i domaća javnost moći da vidi novi Fijatov model koji će se eksluzivno proizvoditi u Kragujevcu.

Planirane su dve verzije modela – sa pet i sedam sedišta a na Sajmu će biti predstavljena ona sa pet sedišta, koja je pre mesec dana mogla da se vidi na jednom od Fijatovih sajtova s obzirom na to da je menadžment te kompanije objavio izgled i osnovne karakteristike „fijata 500 L“, čija će serijska proizvodmnja startovati u aprilu.

Prema informacijama iz Torina, Fijat 500 L deo je nove brend strategije, koja ima za cilj da Fijatovu ponudu obogati modelima koji će moći da zadovolje različita interesovanja kupaca. Istovremeno, model „500 L“ zadržava dimenzije i efikasnost vozila B klase, zadovoljavajući tako potrebe kupaca i za prostorom i za komforom. U prilog tome i informacija da je „fijat 500 L“ dug 414 santimetara, širok 178 i visok 166 santimetara i ima petoro vrata. U ovaj model ugradjivaće se dvocilindrični turbo benzinski motor sa 85 konjskih snaga i četvorocilindrični 1,4 L benzinac sa 77 i 105 konjskih snaga, kao i multi džet dizel motor sa 75 i 95 konjskih snaga. Novi Fijatov model sa sedam sedišta, biće, kako saznajemo, dug 425 santimetara, i u Kragujevcu će se, prema nezvaničnim informacijama, prozvoditi pod nazivom „fijat 500XL“. Sa proizvodnih linija FAS-a, u toku ove godine, trebalo bi da siđe oko 30.000 automobila „fijat 500L“, a već 2013. više od 150.000, a možda i 200.000 vozila, koliki je kapacitet kragujevačke fabrike. Više od 95 odsto automobile proizvedenih u FAS-u prodavaće se na evropskom, američkom i ostalim svetskim tržištima.

Sudeći prema najavama, vetskoj prtomociji modela Fijat 500L prisustvovaće predsednik Srbije Boris Tadić i izvršni direktor Fijata Serđo Markione, zatim ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić, direktor kompanije Fijat automobili Fransoa Olivije, bivši srpski minister ekonomije Mlađan Dinkić, gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović i drugi.

Prihod oko 60 milijardi evra

Grupacija Fijat-Krajsler prošle godine je, uprkos otežanim uslovima poslovanja, ostvarila bolje rezultate od očekivanih, posebno u drugoj polovni 2011. Ukupan prošlogodišnji prihod grupacije Fijat-Krajsler, koja je u 2011. prodala četiri miliona vozila svih tipova i brendova, iznosi 59,6 milijardi evra, što je, tvrde u Fijatu, poslovni rezultat iznad svih očekivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari