Odbornici subotičke skupštine usvojili su odluku o otuđenju građevinskog zemljišta bez naknade u korist švajcarske kompanije Svarovski International Holding, koja namerava da gradi pogon u subotičkoj privrednoj zoni Mali Bajmok. U obrazloženju elaborata o otuđenju i istovremeno obavezi infrastrukturnog opremanja zemljišta, što je deo ugovora o dolasku ovog investitora, procenjuje se da će dobit od ovog sporazuma biti znatno veća od ulaganja pre svega kroz povećanje javnih prihoda budžeta grada u narednih pet godina, kao i kroz otvaranje novih radnih mesta.


Ova investicija će broj zaposlenih u Subotici, samo u prvoj fazi realizacije, uvećati za oko 600 ili za preko jedan odsto, prilikom gradnje fabrike uposliće se domaća građevinska operativa, a takođe se procenjuje i da će proizvodnja kompanije „Svarovski“ podstaći razvoj malih i srednjih preduzeća kao propratnih uslužnih delatnosti u oblasti transporta, dorade održavanja objekata, i ishrane zaposlenih.

Grad će „Svarovskom“ ustupiti ukupno 7,86 hektara građevinskog zemljišta, dok će ova švajcarska kompanija, koja proizvodi kristalne komponente, u prvoj fazu investirati od 13 do 145 miliona evra. Subotička skupština je takođe odobrila korišćenje imena Grada u poslovnom imenu privrednog društva koje će holding „Svarovski“ osnovati, a koje će nositi naziv „Svarovski Subotica“ d.o.o.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari