Sve popularnije mesto za život: Blizu Beograda, a cena kvadrata u novogradnji može da se nađe i za 1.200 evra 1Foto: Shutterstock/PIXEL to the PEOPLE

Cene nekretnina u Srbiji, a posebno u Beogradu, već duži vremenski period se kreću uzlaznom putanjom. Iako su već tradicionalno najtraženije lokacije za kupovinu stana u prestonici Stari Grad, Vračar i Novi Beograd, naselje Stari Banovci sve je popularnije mesto za život zbog, između ostalog, mogućnosti da kvadrat u novogradnji kupite i za 1.200 evra.

Samo u poslednjih godinu dana, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda, stanovi u starogradnji poskupeli su za 15, a u novogradnji za 30 odsto. Najveći rast cena uočava se upravo u Beogradu, a stručnjaci su do sada isticali da će se i nadalje nastaviti rast cena nekretnina.

Upravo ovakva situacija na tržištu nepokretnosti može da ima uticaj na kupce koji su odlučili da ulože novac u kupovinu nekretnine u jednom sremskom naselju nadomak Beograda.

Stari Banovci naselje je u opštini Stara Pazova, koje auto-put E-75 povezuje sa Beogradom, te vam je od jedne do druge tačke potrebno u proseku pola sata putovanja automobilom.

Kvadrat nešto skuplji od 1.000 evra

Za razliku od Beograda, a pogotovo centralnih opština, gde se kvadrat nekretnine prodaje i po ceni višoj od 4.000 evra, Stari Banovci nude potencijalnim kupcima mogućnost da kvadrat kupe za nešto više od 1.000 evra.

Na toliko nižu cenu utiče lokacija, ali postoje potencijalni kupci kojima evidentno nije problem da žive van Beograda, a do posla putuju.

Tako ćete, ukoliko ste zainteresovani za kupovinu stana u starogradnji, kvadrat moći da kupite za 1.100 evra. Ukoliko, s druge strane, preferirate novogradnju, ni to vas neće koštati mnogo više, te kvadrat možete pronaći i za 1.200 evra.

Pregledali smo dostupne oglase na internetu, koji pokazuju da se najskuplji kvadrat u ovom naselju kreće do 1.500 evra, što je još uvek značajno niže u odnosu na Beograd.

Prema tome, ukoliko odlučite da nekretninu u Starim Banovcima kupite uz pomoć stambenog kredita na period od 20 godina, mesečna rata iznosiće, u zavisnosti od cene nekretnine, od oko 235 do 435 evra.

Zbog čega ljudi biraju baš Stare Banovce?

„Mnoge firme su se preselile u Banovce, a zbog dobre povezanosti sa Beogradom, mnogi se odlučuju da kupe stan tamo“, kaže za „Novu“ Nikola Čobić, posrednik u prodaji i zakupu nekretnina kompanije „City expert“.

I zaista, prema podacima sajta „Moja kompanija“, na kom postoje spiskovi svih registrovanih preduzeća u Srbiji, u Starim Banovcima trenutno posluje više od 300 privatnih firmi.

Prema podacima agencije „City expert“, u Nove i Stare Banovce na svakodnevnom nivou zbog posla, iz Beograda putuje oko 4.000 ljudi, te ne čudi što se neki od njih odluče da stambeno pitanje reše upravo ovde.

On dodaje i da je ovo naselje sve popularnije mesto za život i zbog dobrog odnosa cene i kvaliteta gradnje.

„Odnos kvaliteta gradnje i niže cene po kvadratu u odnosu na Beograd, nešto je što pogoduje ljudima, i zbog čega žele da se presele tamo“, kaže naš sagovornik.

Treba napomenuti da cene nisu jedini razlog koji ljude uspeva da natera da se iz Beograda presele u Stare Banovce.

Tako je još faktor koji utiče na povećanu potražnju i to što je mesto udaljeno od gradske gužve, ali za oko pola sata vožnje – u prestonici ste.

I oni koji nisu vozači za nešto više od pola sata mogu doći od Starih Banovaca do Beograda, uz pomoć međugradskog prevoza.

Uticaj na odluku da pređu na mirniju lokaciju, na kupce ima upravo to – mir.

Naime, mnogima od kupaca nekretnina u ovom naselju upravo mir, mesto bez buke i otežanog pronalaska parking mesta, igra veliku ulogu u tome gde žele da kupe stan.

Na popularnim lokacijama cene na vrhuncu

Oni kojima je ovo naselje predaleko, ili iz nekog drugog razloga žele da žive u Beogradu, za stan će izdvojiti znatno veću količinu novca.

Tako je, na primer, za kvadrat na Starom gradu, potrebno izdvojiti od 2.300 do 3.000 evra za starogranju, odnosno od 2.800 do 4.000 evra za novogradnju.

Stanovi su skupi I na drugim popularnim lokacijama, poput Vračara I Novog Beograda, gde je za kvadrat nekretnine u starogradnji potrebno dati od 2.000 do 3.000 evra na Vračaru, odnosno od 1.600 do 2.400 evra na Novom Beogradu.

S druge strane, kvadrat u novogradnji na Vračaru kreće se od 2.800 do 4.200 evra, dok na Novom Beogradu cene variraju u rasponu od 3.000 do 4.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari