Svetska banka, EBRD i Energetska zajednica traže od Srbije primenu Zakona o OIE bez odlaganja 1Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Svetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj i Energetska zajednica pozvale su Srbiju da ne odlaže primenu i da ne menja Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije i istakli njegovu važnost za postizanje zelene tranzicije energetskog sektora u zemlji.

Posle saznanja da su Elektroprivreda Srbije (EPS) i Elektromreža Srbije (EMS), uz podršku Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS), poslale dopis Ministarstvu rudarstva i energetike u kojem traže izmene više članova Zakona i odlaganje njegove primene, tri međunarodne organizacije su poslale pismo premijerki Ani Brnabić i ministarki Zorani Mahajlović.

„Bojimo se da bi se prihvatanje zahteva za odlaganje primene ili izmene Zakona, pažljivo izrađenog i dobro izbalansiranog zakona, moglo shvatiti kao odbacivanje ostvarenih dostignuća i izazvati pad poverenja investitora u srpski sektor obnovljive energije“, navodi se u pismu u koje je EURACTIV imao uvid.

EPS i EMS su u dopisu prošlog decembra ukazali na probleme koje bi prenosnom sistemu izazvalo priključenje velikog broja solarnih elektrana i vetroparkova, tvrdeći da će to ugroziti stabilnost elektroenergetskog sistema i dovesti do velikih troškova koje će platiti dve kompanije, ali i građani i firme kroz poskupljenje električne energije.

Zakon o OIE je bio važan za otvaranje klastera 4 (Zelena agenda i održiva povezanost) a ministarka je izjavila da stopiranje tog zakona znači i stopiranje investicija i da su promene u energetskom sistemu neizbežne, uprkos otporu i opstrukcijama.

EMS je takve tvrdnje odbacio kao netačne, insistirajući na izmenama zakona u cilju pažljivog i kontrolisanog uvođenja obnovljivih izvora energije u proizvodni miks Srbije.

Napominjući da Srbija nije jedina zemlja u kojoj postoji zabrinutost za stabilnost sistema, rezerve i raspoređivanje balansne odgovornosti, međunarodne organizacije su izrazile spremnost da pruže tehniču podršku kako bi se nastavilo sa sprovođenjem zakona.

„Mada povećanje obnovljivih izvora energije predstavlja izazov za njihovu uspešnu integraciju, oni mogu biti rešeni merama koje su uspešno primenjene u drugim zemljama“, navodi se u pismu i dodaje da se troškovi balansiranja mogu smanjiti boljim predviđanjem i regionalnom saradnjom.

Svetska banka, EBRD i Energetska zajednica navele su u pismu da se novim pravnim okvirom za obnovljive izvore energije dugoročne administrativno određivane fid-in tarife zamenjuju fleksibilnin režimom zasnovanim na tržištu. Time se, dodaje se, obezbeđuje osnova za povećanje udela obnovljive energije po nižim, konkurentnim cenama.

„Blisko smo sarađivali sa vašom Vladom u izradi Zakona u procesu u kojem su učestvovale sve zainteresovane strane, uključujući EMS i EPS. Ono što je parlament usvojio prati preporučene evropske i svetske standarde“, navodi se u pismu.

Povećanje udela obnovljive energije proizvedene u zemlji, dodaje se u pismu, učiniće elektroenergetski sistem održivijim, smanjiti zagađejnje i pomoći u borbi protiv klimatskih promena.

„Zakon o OIE postavlja zakonodavnu osnovu za povećanje obnovljive energije u Srbiji i stoga je ključan za postizanje zelene tranzicije energetskog sektora u zemlji“, navodi se u pismu i dodaje da je prirodno da u procesu izrade podzakonskih akata potrebnih za primenu novog zakona različite strane imaju različite interese koje treba pomiriti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari