New York Stock Exchange coronavirus reactionfoto EPA-EFE/JUSTIN LANE

Prvi put u istoriji indeks S&P 500 premašio je granicu od 5.000 poena, nakon što je petu nedelju zaredom američko tržište akcija okončalo u plusu, ponovo predvođeno rastom tehnoloških akcija.

Indeks S&P 500, reperna korpa tržišta skočila je prošle sedmice 1,4 odsto i od početka godine nosi prinos od 5,4 odsto. Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, dodao je na vrednosti 2,3 odsto, dok je od početka godine u plusu 6,5 procenata.

Prošle nedelje nije bilo previše makroekonomskih izveštaja u očekivanju objave podataka o januarskoj inflaciji u utorak. U petak je revidiran naniže podatak o decembarskoj inflaciji sa 0,3 na 0,2 odsto, dok je poslednji kvartal 2023. godine ostao na nepromenjenoj stopi bazne inflacije od 3,3 odsto.

Analitičari očekuju da bi januarski podatak trebalo da donese mesečni rast inflacije od 0,2 odsto odnosno promenu od 2,9 odsto na godišnjem nivou.

Postepeno spuštanje inflacije, prilična otpornost američke privrede i dobra sezona kvartalnih rezultata doprineli su tome da tržište akcija i u novoj godini nastavi snažnim uzlaznim trendom.

Nakon što je oko dve trećine kompanija iz indeksne korpe objavilo kvartalne rezultate poslovanja, stopa rasta profita iznosi devet procenata u odnosu na očekivani rast od 4,7 odsto s početka januara.

Od spomenutih kompanija 81 odsto je objavilo profita iznad očekivanja, pet procenih poena bolje u odnosu na poslednja četiri izveštajna perioda.

Svetske berze: Indeks S&P 500 po prvi put iznad 5.000 poena 1

Ne treba ni spominjati da su tehnološke kompanije, a posebno sedam najvećih u velikoj meri doprinele kvartalnim rezultatima boljim od očekivanja.

Sa očekivanim rezultatima dizajnera čipova, NVIDIA, čija je korporativna objava naredne sedmice, sedam najvećih tehnoloških kompanija u kvartalu je povećalo profit za 48,7 odsto, a prihode za 14,5 procenata.

Trenutna očekivanja govore da se nastavak ekspanzije očekuje i u narednom tromesečju sa očekivanom stopom rasta profita od 30,4 odsto i prihoda od 12,7 odsto.

Posmatrano u čitavoj 2024. godini ovih sedam velikih kompanija bi moglo da uveća profit za petinu što je skoro dvostruko jači intezitet rasta od očekivanog povećanja profita čitave indeksne korpe.

Jasno je da kao najveći izazov na ovom polju stoji monetarna politika Fed-a za koju je već sada izvesno da će u ovoj godini biti striktnija nego što se početkom januara prognoziralo.

Gotovo izvesno početak smanjenja kamata neće krenuti od marta, dok bi na trajektoriju sniženja kamata mogle znatno da utiču i brojne geopolitičke tenzije koje zasad nisu u velikoj meri ugrozile američku privredu.

Sentiment tržišta trenutno je više nego optimističan – zabeležen je rast u januaru, koji je statistički najvažniji mesec, a probijena je i dugo čekana barijera indeksa od 5.000 poena.

Ostaje još samo da kompanije isporuče natprosečne rezultate s obzirom na trenutne investicione pokazatelje više od istorijskog proseka.

Dobitnik nedelje

Akcije američkog medijskog konglomerata, Disney, skočile su posle objave rezultata više od 11 procenata, nakon što je kvartalni profit stigao iznad očekivanja, a investitori pozdravili najavu boljih rezultata u tekućoj godini. Uprava kompanije u tekućoj godini očekuje rast profitabilnosti od najmanje 20 procenata, što je bilo iznad očekivanja tržišta, a takođe je povećala dividendu za 50 procenata. Investitori su pozdravili pozitivan trend poslovanja striming segmenta, kao i najavu kompanije da se upusti u svet video igrica kupovinom udela u kompaniji Epic Games.

Gubitnik nedelje

Akcije kineske tehnološke kompanije, Alibaba, pale su skoro šest procenata nakon objavljenih kvartalnih rezultata koji nisu uspeli da povrate poverenje ulagača iako je kompanija snažno povećala program sticanja sopstvenih akcija. Alibaba je u kvartalu zabeležio rast prihoda od pet odsto, što je najslabija stopa u poslednja tri tromesečja, ukazavši na i dalje slab potrošački sentiment u Kini i pritisak konkurencije. Svetla tačka biznisa ostao je međunarodni segment koji i dalje raste visokim stopama, dok je cloud divizija kompanije zabeležila rast prihoda od svega tri odsto.

Autor je glavni broker Momentum sekjuritiz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari