Vrednost Nvidie za mesec dana skočila 296,5 milijardi dolara 1EPA/MIKE NELSON

Najveći američki proizvođač čipova, NVIDIA korp, je u januaru dobila na vrednosti neverovatnih 296,52 milijarde dolara i dostigla je vrednost od 1,52 biliona (hiljada milijardi) dolara.

Prethodni mesečni rekord u povećanju vrednosti bio je u maju 2023. kada je vrednost kompanije povećana za 248,23 milijarde dolara.

Prošlog meseca akcije Nvidie su dostigle nove rekorde nakon objave o novim grafičkim porcesorima za desktop računare i komponente i programe za veštačku inteligenciju.

I Majkrosoft, trenutno najveća kompanija na svetu čije akcije su listirane na berzi, dobila je na vrednosti 159,36 milijarde dolara tokom prethodnog meseca, uglavnom usled veće tražnje za klaud uslugama Azur.

Vrednost Majkrosofta dostigla je 2,95 biliona dolara, dok je na drugom mestu bio Epl sa vrednoću od 2,85 biliona dolara.

Na drugoj strani našao se proizvođač električnih automobila Tesla koji je prošlog meseca izgubio 24,5 odsto vrednosti. Investitori su zabrinuti za rast ove kompanije, posebno zato što je CEO kompanije Ilon Mask upozorio na značajno usporavanje prodaje uprkos smanjenju cena automobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari