Kako je hiljadu milijardi dolara nestalo za tri dana 1Foto: FreeImages

Od srede do petka prošle nedelje velike američke tehnološke kompanije izgubile su na vrednosti bilion (hiljadu milijardi) dolara.

Najveća kompanija u SAD čijim akcijama se trguje na berzi, Epl je za ova tri dana izgubio celih 220 milijardi dolara vrednosti zbog pada vrednosti akcija. Vrednost Majkrosofta je smanjena za 189 milijardi, Tesle za 199 milijardi, a Amazona za 173 milijarde dolara.

Alfabet, majka kompanija Gugla je izgubila 123 milijarde dolara, a meta platforms, vlasnik Fejsbuka 70 milijardi dolara.

Okidač za rasprodaju akcija tehnoloških kompanija bila je odluka američkog FED-a da poveća kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena i najveće pojedinačno povećanje kamate od 2000. godine.

Ovo je samo poslednji talas korekcija cena tehnoloških kompanija koje su u prethodnoj deceniji do sada neviđeno ekspanzivne monetarne politike zabeležile ogroman rast vrednosti akcija često i bez nekih fundamentalnih osnova, a u nekim slučajevima čak i bez proizvoda.

Od početka godine pad vrednosti „big tech“-a je znatno veći. Vrednost Epla je od januara smanjena za tri biliona na 2,5 biliona dolara. Svi veliki igrači su izgubili od početka godine bar 20 odsto, dok je Netfliks u slobodnom padu sa gubitkom vrednosti 70 odsto.

Fejsbuk je u odnosu na početak godine izgubio 40 odsto, a Peloton 63 odsto.

Nasdak kompozitni indeks koji sadrži veliki broj tehnoloških kompanija od početka godine izgubio je 25 odsto.

Investitori su se, bar u Americi okrenuli ka nekim tradicionalnijim sektorima, pa su rast vrednosti akcija zabeležili proizvođači hrane i to osnovnih životnih namirnica.

Ameriki stručnjaci poručuju da ima još prostora za pad vrednosti tehnoloških kompanija, dok sve više njih najavljuje obustavljanje primanja novih ljudi kao na primer Fejsbuk, dok su neke kompanije iz Silikonske doline već počele i sa otpuštanjem.

Mnoge ovo podseća na čuveni dot kom balon koji je pukao početkom 2000-ih godina, kada su brojne tehnološke kompanije propale, ali je već posle četiri, pet godina kranuo uzlet koji traje već petnaestak godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari