Svetske berze: Najveće američke banke ostvarile profite iznad očekivanja 1foto EPA-EFE/MICHEL EULER / POOL MAXPPP OUT

Protekla sedmica na Volstritu održala je pozitivno raspoloženje ulagača nakon što su izveštaj o inflaciji i dobre objave najvećih američkih banaka došli iznad očekivanja.

Optimizam ulagača da bi Fed u maju mogao poslednji put podići kamate kvare i dalje prisutni recesioni pritisci koji su limitirali prošlonedeljne dobitke. Dow Jones je porastao u sedmici 1,2 odsto, dok je S&P 500 registrovao umereniju pozitivnu promenu od 0,8 odsto.

Velike američke banke, JPMorgan, Citigroup i Wells Fargo, otpočele su krajem nedelje sezonu objava kvartalnih rezultata izveštajima boljim od očekivanja, zahvaljujući u prvom redu višim kamatama na tržištu.

JPMorgan, kao najveća američka banka i često viđena kao indikator zdravlja američke privrede, lagano je potukla očekivanja u pogledu profita što joj je donelo rast cene akcija od preko sedam procenata. Međutim, uprkos odličnim rezulatima i činjenici da su prema rečima uprave američki potrošači i privreda i dalje jaki, ona je upozorila da bi bankarska kriza mogla zajmodavce da učini konzervativnijim, te da negativno utiče na potrošnju.

Na makroekonomskom planu, stopa inflacije u SAD u martu pala je na pet odsto, što je njen najniži nivo od maja 2021. godine, ali je bazna inflacija porasla poslavši signale da posao Fed-a još uvek nije završen.

Svetske berze: Najveće američke banke ostvarile profite iznad očekivanja 2

Bazna inflacija, koja izuzima najvolatilnije stavke kao što su hrana i energenti, porasla je 0,4 odsto u odnosu na prošli mesec i 5,6 odsto u odnosu na prošlu godinu, u skladu sa očekivanjima, i neznatno više od februarskih 5,5 procenata.
Očekuje se da bi Fed na zasedanju u maju mogao ključnu kamatu da podigne za dodatnih 25 baznih poena (0,25 procentnih poena), uprkos činjenici da očekuje blagu recesiju američke privrede, kako su prošle sedmice pokazali objavljeni transkripti sa poslednjeg zasedanja ove centralne banke.

Sumorni izgledi prošle sedmice stigli su i sa strane MMF-a koji je prognozirao rast od oko tri odsto u narednom petogodišnjem periodu, što je njegova najlošija srednjoročna prognoza još od 1990. godine. Prognoze za tekuću i narednu godinu su smanjene za po 0,1 procentni poen na 2,8 i tri odsto, respektivno, što predstavlja naglo usporavanje u odnosu na rast od 3,4 odsto u 2022. godini. MMF je takođe upozorio da bi ozbiljno rasplamsavanje krize u finansijskom sistemu moglo srezati rast BDP-a ove godine na nivo recesionih vremena, te da bi scenario oštrog pada kreditne aktivnosti i manje lične potrošnje vodio smanjenju rasta BDP-a za 1,8 procentnih poena.

 

DOBITNIK NEDELJE
Švedski proizvođač kamiona, Volvo, skočio je u sedmici skoro 10 procenata nakon što je kompanija objavila rekordne kvartalne rezultate, uprkos problemima u lancima snabdevanja i višim troškovima. Kompanija je u januaru najavila da očekuje prekide u proizvodnji i povećane troškove, ali je uspela u periodu januar-mart da poveća operativni profit za 45 procenata na 1,8 milijardi dolara. Volvo nije dao poslovne izglede za tekuću godinu, ali je njegova objava pogurala izglede i za konkurente kao što su Daimler Truck, Traton i Iveco.

GUBITNIK NEDELJE
Akcije kineske tehnološke kompanije, Alibaba, pale su u nedelji skoro osam procenata nakon što su kineske regulatorne vlasti najavile da će dodatno regulisati usluge tehnoloških kompanija bazirane na veštačkoj inteligenciji, poput četbotova, koje među ostalim kompanijama i Alibaba razvija. Takođe, potkraj sedmice stigle su i nezvanične informacije da japanski SoftBank planira da proda skoro sve preostale akcije u kineskoj tehnološkoj kompaniji nakon što je prošle godine značajno smanjio udeo. SoftBank je u prošlosti bio među najvažnijim akcionarima Alibabe sa udelom od 34 odsto.  

Autor je glavni broker Momentum sekjuritiz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari