Svetske berze: Volstrit na krivoj nozi u 2024. godini 1Foto: Pixabay/Geralt

Nakon ostvarenih velikih dobitaka u protekloj godini, američko tržište akcija prekinulo je protekle sedmice devetonedeljni uzlazni trend.

Investitori su nakon novogodišnjih praznika postali skeptičniji kada je u pitanju brzina obaranja kamata od strane Fed-a, dok je sentiment narušilo i nekoliko rezanja rejtinga vodećih akcija na Volstritu.

Indeks S&P 500, koji je prošlu godinu okončao skokom od preko 24 odsto, oslabio je 1,5 odsto, a pad su predvodile tehnološke akcije koje su pretrpele korekciju od 3,3 procenta.

Blagi oporavak tržište akcija zabeležilo je u petak, premda je decembarski izveštaj sa tržišta rada bio iznad očekivanja, poslavši malo signala da će Fed požuriti sa obaranjem kamata.

Američka privreda u decembru dodala je novih 216 hiljada radnih mesta, bržom stopom od novemarskih 173 hiljade i daleko iznad konsenzusa od 160 hiljada.

Svetske berze: Volstrit na krivoj nozi u 2024. godini 2

U čitavoj 2023. godini zaposlenost je porasla za 2,7 miliona radnika, sa prosečnim mesečnim rastom od 225 hiljada.

Stopa nezaposlenosti je zadržana na nivou od 3,7 odsto, dok su investitori očekivali rast od 3,8 procenata.

Rast nadnica, koji predstavlja najveću opasnost po brže obaranje inflacije, porastao je u decembru 4,1 odsto na godišnjem nivou, iznad novembarskih četiri odsto i konsenzusa od 3,9 odsto.

Na mesečnom nivou plate su rasle 0,4 odsto, što je identično stopi iz prethodnog meseca, ali iznad konsenzusa od 0,3 odsto.

Kada je u pitanju participacija radne snage, stopa je pala 0,3 procentna poena na 62,5 odsto, a veći upliv radnika na tržište tokom 2023. godine bio je glavni činilac koji je omogućio blaži uticaj nadnica na inflaciju.

Na korporativnom planu investitori u tekućoj sedmici očekuju početak objave kvartalnih rezultata koji bi nakon solidnog oporavka profitabilnosti u trećem tromesečju trebalo da donesu minornu stopu rasta. U očekivanju finansijskih izveštaja za period oktobar-decembar, fokus investitora protekle sedmice bio je na objavama nekolicine analitičara koji su smanjili izglede za najveću kompaniju na svetu – Apple.

Akcije Apple-a zabeležile su najgori početak godine u svojoj istoriji, oslabivši skoro šest procenata nakon što su pojedini analitičari postali zabrinuti oko prodaje novog modela iPhone-a i lošeg makro ambijenta u Kini koji bi mogao uticati na slabije rezultate.

Apple je prošle godine preskočio tržišnu kapitalizaciju od tri hiljade milijardi dolara nakon rasta od oko 50 procenata, premda su prihodi kompanije zabeležili pad u sva četiri poslednja kvartala.

Tržišna vrednost ove kompanije pala je na 2,8 hiljada milijardi dolara i nalazi si se tik iznad vrednosti softverske kompanije Microsoft.

 

Dobitnik nedelje
Akcije američke biotehnološke kompanije, Moderna, skočile su protekle sedmice skoro 12 procenata što je doneklo relaksiralo akcionare ove kompanije koji su u 2023. godini pretrpeli velike gubitke. Kompanija je prošle godine skoro prepolovila tržišnu kapitalizaciju usled slabije prodaje vakcine protiv covid-a, ali uprava očekuje da bi se 2025. godine prihodi ponovo mogli vratiti na stazu rasta, a profitabilnost dostići 2026. godine. Kompanija ove dobre izglede zasniva na nekolicini proizvoda koji bi mogli biti na tržištu u narednih 12-18 meseci.

Gubitnik nedelje
Akcije britanskog maloprodajnog lanca sportske opreme, JD Sports Fashion, pale su više od 27 procenata protekle sedmice, nakon što je kompanija smanjila poslovne izglede za fiskalnu godinu koja se završava početkom februara. JD Sports sada očekuje profit pre poreza od 915-935 miliona funti u odnosu na raniju prognozu 1,04 milijarde funti. Ova korekcija dolazi kao posledica toplog vremena u septembru i „oprezne lične potrošnje“, te veće potrošnje na promotivne aktivnosti, što je profitne margine oborilo na niže nivoe u odnosu na prošlu godinu.

Autor je glavni broker Momentum sekjuritiz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari