Svetske berze: Volstrit na najvišem nivou od početka 2022. 1Volstrit Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Američko tržište akcija nastavilo je lagani uzlazni trend te je posle izveštaja sa tržišta rada uknjižilo i šestu sedmicu rasta zaredom. Iako je novembarski izveštaj došao neznatno iznad očekivanja, ponovno smanjenje stope nezaposlenosti moglo bi ukazati na trajektoriju blagog usporavanja privredne aktivnosti umesto preteće recesije. Indeks S&P 500 blago je porastao iznad 4.600 poena, što je nivo poslednji put viđen početkom 2022. godine. Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, dodao je na vrednosti 0,7 odsto.

Novembarski izveštaj sa tržišta rada pokazao je usporeni trend zapošljavanja premda jačom brzinom i u odnosu na prethodni mesec i očekivanja analitičara.

Ministarstvo rada je saopštilo da je u novembru kreirano 199 hiljada radnih mesta, iznad očekivanih 190 hiljada i revidiranog oktobarskog izveštaja koji je pokazao zaposlenih 150 hiljada radnika. Aktuelni izveštaj pokazuje značajan broj zaposlenih od strane vlade, kao i očekivani povratak na posao radnika u auto industriji nakon okončanja štrajka.

Stopa nezaposlenosti je pala na 3,7 odsto, ispod konsenzusa od 3,9 odsto, s obzirom da je porastao obuhvat radne snage na 62,8 odsto.

Ključni pokazatelj inflacije, prosečna satnica, porastao je 0,4 odsto na mesečnom nivou i četiri procenta u odnosu na prošli novembar.

Mesečni rast je bio neznatno iznad konsenzusa od 0,3 odsto, dok je godišnja stopa bila u skladu sa očekivanjima. Fed sa budnom pažnjom prati podatke sa tržišta rada s obzirom na nastojanje da obori inflaciju koja proteklih meseci pokazuje znake slabljenja.

Poslednje zasedanje Fed-a u tekućoj godini biće održano ove sedmice, a očekuje se da kamate budu zadržane na aktuelnom nivou, dok će investitori željno iščekivati naznake ove centralne banke oko očekivanog rasta privrede i eventualne projekcije tajminga za smanjenje kamate.

I dok su oči prosečnog investitora u proteklom periodu bile uprte na Volstrit, prilično neprimentno je snažan uzlazni trend zabeležilo i evropsko tržište akcija, te je nemački DAX stigao do istorijski najviše vrednosti.

Ova korpa najlikvidnijih akcija na nemačkom tržištu porasla je više od 20 procenata ove godine, a snažan doprinos nastavku rasta protekle sedmice dala su očekivanja da bi Evropska centralna banka (ECB) mogla ranije tokom naredne godine otpočeti smanjenje ključne kamatne stope.

Inflacija u ovoj najjačoj privredi evrozone usporila je u novembru na 3,2 odsto, a na nižem nivou poslednji put bila je u junu 2021. godine.

S druge strane, oktobarske industrijske narudžbine u nemačkoj privredi pale su iznenađujućih 3,7 odsto na mesečnom nivou što pokazuje i dalje prilično učmalo stanje privredne aktivnosti u ovoj industrijski orijentisanoj privredi. Opet, ovo bi mogao biti još jedan argment u prilog povećanih pritisaka da se monetarna politika ECB-a usmeri sa inflacije na podsticanje ekonomske aktivnosti.

Dobitnik nedelje

Akcije kanadskog proizvođača opreme za jogu, Lululemon, skočile su protekle sedmice pet procenata, nakon što je ova kompanija objavila odlične kvartalne rezultate, a uprkos očekivanom skromnijem rastu u prazničnoj sezoni.

Lululemon je u fiskalnom trećem kvartalu zabeležio rast prihoda od 18,3 odsto, dostigavši rekordnu bruto marginu od 58 odsto, nakon što je zadržao snažnu poziciju na tržištu i smanjio logističke troškove.

U poslednjem tromesečju, uprava kompanije očekuje sporiju stopu rasta od 13-14 odsto, što je inicijalno oborilo akcije kompanije da bi nedelju okončale trijumfalno sa plusem od početka godine od preko 50 procenata.

Gubitnik nedelje

Akcije duvanske industrije, British American Tobacco, otpisaće vrednost nekih od svojih američkih brendova cigareta za oko 25 milijardi funti (oko 31,5 milijardi dolara), što je dovelo do najvećeg pada akcija u skoro četiri godine.

Akcije BAT-a pale su u sedmici skoro osam procenata nakon najavljene revalorizacije vrednosti imovine koja odražava opadajuću knjigovodstvenu vrednost brendova u narednih 30 godina kako se broj pušača smanjuje, prelazi na jeftinije brendove ili usvaja alternative za pušenje.

BAT je takođe zabrinuo investitore saopštivši da će organski rast prihoda ove godine dostići donji kraj ranije predviđenog raspona, dok se izgledi za rast u narednoj godini nalaze na niskim jednocifrenim stopama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari