Indeksi akcija na berzama u regionu i prethodnu sedmicu završili su u padu. Nekim tržištima kapitala bila je to treća a nekim i četvrta uzastopna nedelja na nizbrdici. Poslovanje na Zagrebačkoj berzi obeležili su slaba likvidnost i pad cena većine akcija. Indeks Crobex završio je i treću uzastopnu sedmicu u minusu, ovaj put od 2,66 odsto, a promet je vredeo 223 miliona kuna (7,2 kune za evro), osam odsto manje nego nedelju pre toga.

Indeksi akcija na berzama u regionu i prethodnu sedmicu završili su u padu. Nekim tržištima kapitala bila je to treća a nekim i četvrta uzastopna nedelja na nizbrdici. Poslovanje na Zagrebačkoj berzi obeležili su slaba likvidnost i pad cena većine akcija. Indeks Crobex završio je i treću uzastopnu sedmicu u minusu, ovaj put od 2,66 odsto, a promet je vredeo 223 miliona kuna (7,2 kune za evro), osam odsto manje nego nedelju pre toga. U bankarskom sektoru većina akcija bila je u minusu, a najveći su zabeležile akcije Privredne banke Zagreb, koje su pale za 13,7 odsto. Odbacivanje tužbenog zahteva Jugobanke pozitivno je delovalo na akcije Slatinske banke koje su u prvi mah skočile 7,5 odsto, međutim, usledila je korekcija i prošlu nedelju završile su u plusu od samo pola procenta. Ponovo se najviše trgovalo akcijama Hrvatskog telekoma, za 32,5 miliona kuna, pri čemu im je cena na nedeljnom nivou bila stabilna. Ponuda kompanije OMV Braniteljskom fondu za sedam odsto akcija Ine podigla je cenu hrvatske naftne kompanije samo 0,3 odsto, ali je promet iz trgovine tom hartijom premašio 32 miliona kuna.
Protekle sedmice na crnogorskoj berzi ostvaren je promet od 1,89 miliona evra, isključujući promet iz blok transakcija obveznicama restitucije od 3,12 miliona. Indeksi su nastavili da padaju i NEX20 je bio u minusu 3,76 a indeks Moste 3,63 odsto. Prvi na listi najlikvidnijih ostao je Telekom sa prometom od 269.000 evra, uz pad cene nešto veći od tri procenta. Intenzivnije nego inače trgovalo se akcijama Novinske kuće Pobjeda i ubeležen je promet od više od 106.000 evra uz rast cene od 2,34 odsto. Analitičari navode da je crnogorsko tržište kapitala, kao i tržišta u okruženju i globalno, i dalje nelikvidno i plitko i očekuju da se, nakon uticaja hipotekarne krize, oseti i uticaj krize cena nafte i hrane, kao na svetskom tržištu.
I poslovanje na Sarajevskoj berzi obeležio je pad cena akcija i indeks SASX-10 izgubio je nepun procenat na vrednosti. U sastavu indeksa slobodnog tržišta trgovalo se akcijama devet emitenata od kojih su tri završila u plusu – ABS Banka, Energopetrol i sarajevska Elektroprivreda. Istovremeno je najviše izgubila na vrednosti akcija Hidrogradnje, pet i po procenata. Negativan trend zadržao se i na Banjalučkoj berzi, drugoj berzi u BIH, uprkos potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU početkom prošle sedmice. Indeks BIRS pao je na nedeljnom nivou 0,67 odsto. Početak sedmice bio je u znaku slabih prometa i nezainteresovanosti ulagača. U poslednja dva dana promet je porastao prvenstveno zahvaljujući objavljenoj aukciji državnog kapitala za četiri od 27 preduzeća koje je ponudila Investiciono-razvojna banka RS. Interesovanje ulagača bilo je usmereno uglavnom ka likvidnijim akcijama. Najviše se trgovalo hartijama ZTC Banja Vrućica Teslić, Telekoma Srpske i Tržnice Banjaluka. Na Makedonskoj berzi indeks MBI10, koji je 15 uzastopnih dana u minusu, pao je bezmalo šest i po procenata. Od početka godine taj indeks, u čijoj korpi je deset najlikvidnijih makedonskih akcija, izgubio je na vrednosti 35 odsto. Na Berzi u Skoplju prošle nedelje je ostvaren promet od 4,3 miliona pri čemu je blok transakcija, u kojoj je prodato deset odsto kapitala Makošpeda, donela 1,6 miliona. Najveći pad imale su hartije Toplifikacije, 12 procenata, Betona, 11 odsto, Feršpeda, devet procenata, dok su rast registrovali Žito luks, od devet odsto, i građevinsko preduzeće Mavrovo, od 6,5 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari