Da bi se oživela industrija u Srbiji kao najvitalnija grana privrede mora se stvoriti jaka veza između nauke, tehnoloških istraživanja i njihove primenjivosti u praksi. Postoji puno strategija, ali se one ne realizuju. Ne postoji akcioni plan koji bi povezao investitore, vlast i naučnike – rekao je Branko Kovačević, predsednik Akademije inženjerskih nauka Srbije, prilikom otvaranja Inženjerskog foruma o nacionalnim tehnološkim platformama Srbije.


On je istakao da industrija treba da ima bar 40 odsto obrazovane radne snage da bi bila konkurentna, dok taj broj u Srbiji iznosi sedam odsto.

– Struktura istraživačkog kadra kod nas je katastrofalna. Imamo 275.000 studenata na 7,2 miliona stanovnika, a odliv mozgova je odveo 10.000 ljudi iz zemlje sa kojima nemamo nikakav kontakt. Imamo 20 patenata godišnje koji nisu komercijalizovani, dok ih Kina recimo ima 120.000 – istakao je Kovačević i dodao da i pored toga imamo tehnološke kapacitete, ali da nam fali organizacija.

Zoran Đurić iz SANU potvrdio je tezu da postoji veliki raskorak između ostvarivanja naučnih rezultata i njihove primene kao i da pripadamo zemljama koje najmanje ulažu u nauku. Takođe je naglasio da je Evropa dokumentom Horizon 2020 predvidela da sadašnjih 23 odsto koje ulaže u primenjena istraživanja na račun osnovnih poveća na 70 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari