Telekom potrošio 310 miliona evra na kupovinu kablovskih operatera 1Foto: EPA KOCA SULEJMANOVIC

Telekom Srbija platio je kablovskog operatera Radijus vektor oko 108 miliona evra, a Avcom oko 12,5 miliona evra, rečeno je Danasu u Telekomu Srbija.

Tako se cena širenja na tržištu kablovskog interneta u poslednjih nekoliko meseci popela na oko 310 miliona evra nakon kupovine kablovskog operatera Kopernikus u novembru prošle godine za oko 195 miliona evra.

Kako je ranije izjavio Vladimir Lučić, koordinator za internet i multimediju „Telekom Srbija“, nacionalna telekomunikaciona kompanija je za ovaj novac dobila 120.000 novih internet i televizijskih korisnika koje je imao „Radijus vektor“ i 18.000 koje je opsluživao „Avcom“. Cena za Radijus vektor sa ovim brojem korisnika je na nivou cene plaćene za Kopernikus od nešto manje od 1.000 evra po korisniku. Tačnije, Telekom je za svakog korisnika Radijus vektora platio oko 900 evra, a za korisnika Avcoma oko 700 evra.

Međutim, prema izveštaju RATEL-a za treći kvartal 2018. (poslednji dostupan) Radijus vektor bio je četvrti po veličini igrač na tržištu fiksnog širokopojasnog interneta za 2,6 odsto tržišta i peti po broju korisnika kablovske televizije sa tri odsto učešća. Mada RATEL ne daje podatke o pojedinačnom broju korisnika svake kompanije, na osnovu ukupnog broja korisnika i procentualnog udela na tržištu na kraju trećeg kvartala prošle godine može se sabrati da je broj korisnika Radijus vektora bio oko 94.000. Sa tolikim brojem korisnika proizilazi da je Telekom platio oko 1.150 evra po korisniku.

I prilikom kupovine Kopernikusa bilo je zabuna oko broja korisnika pa je tako prema izveštaju RATEL-a za drugi kvartal 2018. ispalo da Kopernikus ima oko 59.170 korisnika interneta i oko 51.000 kablovske televizije, dok je Telekom saopštio da je kupio operatera sa 200.000 korisnika. Već u izveštaju za sledeći (treći) kvartal navodi se da Kopernikus ima osam, a ne tri odsto tržišta kablovske televizije, odnosno 145.000, a ne 49.170 korisnika.

Telekom Srbija je već preuzeo Avcom, još sredinom decembra kako je za Danas rekao France Presetnik, bivši vlasnik ovog operatera, dok se kao vlasnik Radijus vektora i dalje vodi Zoran Bulatović. Inače Komisija za zaštitu konkurencije je odobrila preuzimanje Avcoma 13. decembra, a Radijus vektora 31. decembra prošle godine.

Kako su najavili u Telekomu, do kraja prvog tromesečja ova kompanija će kupiti još pet manjih kablovskih operatera, a od ozbiljnijih operatera na tržištu su ostali Pošta Srbije sa četiri odsto tržišta kablovske televizije (oko 72.400 korisnika prema podacima s kraja septembra prošle godine) i 1,7 odsto internet pretplatnika (oko 26.000). Ovom akvizicijom Telekom bi se značajno približio svom cilju od milion korisnika, pošto nakon poslednjih kupovina ima oko 750.000 klijenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari