Instaliranjem 500.000 ADSL portova Telekom Srbije će dva i po puta povećati broj priključaka za brzi internet. Time će problem priključivanja na širokopojasni internet biti rešen, rekao je juče na tribini o razvoju širokopojasnog interneta Ranko Ilić, direktor sektora za internet usluge Telekoma Srbije.

Instaliranjem 500.000 ADSL portova Telekom Srbije će dva i po puta povećati broj priključaka za brzi internet. Time će problem priključivanja na širokopojasni internet biti rešen, rekao je juče na tribini o razvoju širokopojasnog interneta Ranko Ilić, direktor sektora za internet usluge Telekoma Srbije. On je rekao da je u ovaj posao uloženo 60 miliona evra.
Jovan Radulović, predsednik upavnog odbora Repuličke agencije za telekomunikacije (RATEL), koja je bila jedan od organizatora okruglog stola, podsetio je da će RATEL i dalje obezbeđivati ravnopravne uslove poslovanja, ali konkurencijom koja se manifestuje kroz uvođenje novih tehnologija, kao što su bežični vajmaks pristup ili DHT i CDMR. Radulović je rekao da će predlozi za dodelu licenci iz tih oblasti biti upućeni tokom 2008.
Ako želimo da se približimo Evropskoj uniji, moramo drastično da povećamo dostupnost interneta firmama i pojedincima. Da bismo rešili taj problem moramo razvijati infrastrukturu liberalizacijom tržišnih uslova za sve učesnike, stvaranjem interesantnog sadržaja za internet kroz razvoj servisa u državnim institucijama i edukacijom građana, upoznavanjem sa internetom tokom školskog obrazovanja, naglasio je juče Milenko Cvetinović, državni sekretar u Ministarstvu za telekomunikacije i informatičko društvo na tribini o razvoju širokopojasnog interneta.
Prema podacima Zavoda za statistiku, internet u Srbiji poseduje 26,3 odsto domaćinstava, od toga najveći broj domaćinstava ima modemski priključak na internet 73,4 odsto, WAP i GPRS koristi 16,1 odsto, a ADSL samo 12,1 odsto domaćinstava. Broj korisnika interneta povećao se u odnosu na 2006. za tri odsto. Više od 1.700.000 lica koristilo je internet u protekla tri meseca, a više od 850.000 lica koristi internet svakog dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari