Šta je Globaltel koji je Telekom kupio od Pinka Željka Mitrovića i kako posluje? 1Foto: Shutterstock/Lina Mo

Konsolidacija na telekomunikacionom tržištu nastavljena je ovih dana preuzimanjem Globaltela, firme čiji je većinski vlasnik Pink media grup Željka Mitrovića, od strane Telekoma Srbija.

Visina transakcije nije obelodanjena, a direktor Telekoma Vladimir Lučić, negirao je da se radi o 17 miliona evra, koliko su iznosile medijske spekulacije.

Skoro sva ranija preuzimanja Telekoma u okviru investicionog plana čiji je cilj dominacija na tržištu, bila su u oblasti kablovskih distributera i distribucije medijskih sadržaja. Ovog puta preuzet je igrač koji posluje isključivo na tržištu mobilne telefonije.

Globaltel je virtuelni mobilni operater, dakle nema licencu za mobilnu telefoniju, i koristi mobilnu mrežu operatera A1.

Prema pregledu tržišta elektronskih komunikacija u Srbiji za drugi kvartal ove godine, Globaltel je prema broju aktivnih korisnika imao tržišno učešće od 1,17 odsto u mobilnoj telefoniji.

Najviše korisnika, 42,85 odsto imao je Telekom Srbija, drugi je bio Yettel sa 31,92 odsto, a treći je A1 sa 24,06 odsto.

U odnosu na treće tromesečje prošle godine, učešće Globaltela povećano je sa 0,79 odsto na 1,17 odsto.

Prema izveštaju RATEL-a skoro svi korisnici Globaltela imaju pripejd račune. U tom segmentu udeo Globaltela na tržištu je 2,97 odsto, dok u postpejdu imaju svega 0,07 odsto. U drugom tromesečju, ukupno je bilo 5,23 miliona postpejd korisnika i 3,19 miliona pripejd korisnika u Srbiji.

Globaltel je napravio biznis na paketima koji su mešavina pripejd i postpejd usluga. Za njihovu pripejd uslugu ne potpisuje se ugovor, a dobijaju se usluge poput određene količine interneta, minuti i SMS kao što je to slučaj sa postpejd paketima drugim operatera.

Telekom je preuzeo 100 odsto kapitala Globaltela koji iznosi 50 miliona dinara. Istovremeno, ova firma ima i obaveze od 95 miliona dinara, od čega 81,6 miliona iz poslovanja, a 13,5 miliona kratkoročnih obaveza. Dugoročne obaveze iznose milion dinara.

Uporedo s tim, firma ima i 42 miliona dinara gotovine, 8,9 miliona dinara zaliha i oko 80 miliona dinara potraživanja.

Globaltel je prošle godine ostvario neto dobit od 6,9 miliona dinara, uz 15 miliona dinara isplaćenih ličnih primanja poslodavca. Prethodne godine, dobit firme je bila 4,86 miliona dinara.

Ukupan odlazni govorni saobraćaj u Srbiji, odnosno razgovori putem mobilnih telefona, kao i SMS poruke stagniraju u prethodnih godinu dana. U drugom tromesečju je ostvareno 5,19 milijardi minuta razgovora u odlaznom saobraćaju kod svih operatera, što je rast u odnosu na 5,05 milijardi u prvom tromesečju, ali i pad u odnosu na 5,33 milijarde minuta iz četvrtog kvartala prošle godine, pokazuje izveštaj RATEL-a.

Broj poslatih SMS poruka je stabilan poslednja dva kvartala na 1,13 milijardi.

Zato mobilni internet saobraćaj beleži snažan rast. U drugom tromesečju ostvareno je 256,3 miliona gigabajta. To znači da je svaki korisnik mobilnog interneta trošio u proseku dnevno 398 megabajta ili 11,79 gigabajta mesečno.

U odnosu na treće tromesečje prošle godine saobraćaj je povećan sa 215,2 miliona gigabajta na 256,3 miliona gigabajta, uz rast u svakom kvartalu.

Na ovaj način Telekom je ojačao poziciju na tržištu mobilne telefonije, dok je ranijim akvizicijama došao i do 56 odsto učešća po broju pretplatnika širokopojasnog interneta. Na drugom mestu je SBB sa 28,7 odsto, Yettel ima 3,5 odsto, Orion telekom sa 3,2 odsto i još nekoliko distributera sa ispod tri odsto učešća.

Na tržištu distribucije medijskih sadržaja Telekom je imao 52,9 odsto, a SBB 40,9 odsto. Yettel ima 2,8 odsto, dok su ostali manji distributeri podelili ostatak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari