„To što ste vlasnik zemlje, ne znači da imate egzistencijalnu sigurnost“: Primanja svake pete osobe u Srbiji niža od 26.509 dinara mesečno

Ostavite komentar


  1. Veliki broj penzionera dolazi u teśku situaciju kada jedan od njih premine a onaj drugi ostane sam a oboje su radili i uplaćivali novac u PIO fond. Po naśem zakonu on (ona) mora da se odrekne svoje penzije i uzme supružnikovu koja je povoljnija jer je tek minimalno veća, ako su oboje su imali minimalne , i onda od te jedne male penzije mora da plati sve raĉune i źivi mesec dana. Ĉesto nemaju dovoljno ni za osnovne potrebe, hrana i lekovi, grejanje…itd. Zaśto u našoj zemlji doprinose koje su oboje izdvajali za starost prisvaja PIO fond i kada je ukupan staž osuguranja oba supružnika nekad i preko 75 godina? Zašto onda onaj koji preživi – gladuje? To je novac koji su oni za života odvajali i koji su davali u zajedniĉku kasu pa nije u redu da kada ostare onaj koji ostane nema ni za hranu i lekove? Onda se viśe isplati onima koji ne rade i ne uplaćuju penzioni staž pa u starosti padnu na socijalnu brigu, bar se nisu umorili ni razboleli radeći po smenama po fabrikama ukupno jedan ceo ljudski vek? Trebalo bi da jedan deo penzije preminulog supruga (supruge) prima onaj ko je preživeo, kao śto to rade u nekim zemljama Evrope. Mnogi ne stignu ni da je doĉekaju pa PIO fondu ostaje njihova zarada. Da je taj novac uplaćivan banci banka bi morala da ga vrati, zaśto pio fond ni deo tog novca ne vraća onima koji su ga uplatili?

  2. Mnogi seljaci su u zoni siromaštva, ali ih zakon ne prepoznaje. Naime, trebalo bi da se stručno odredi količina zemlje koja bi mogla da da neto prihod da od nje može jedna porodica da živi, da ima para za osnovne životne potrebe. A pokazatelj koliko je loše stanje u poljoprivredi je odustajanje od bavljenja stočarstvom i ratarstvom, pa se vide parcele koje se ne obrađuju, zaparložene. A i voćari su u sličnom problemu, jer viđam ostavljene zasade pod višnjom, kruškom, jabukama, …

  3. Dobroooo jutroooo oooo oooo. Svanulo je ispred crkve Sv. Marka….pa naravno. Jeste znali da su porodice vojnih penzionera za sahranu dobijale oko 35000 din a porodice preminulih poljoprivrednika 15000. Pa u ovoj zemlji ni mrtvi nisu isti.

  4. NAš Predsednik ex Tomislav Nikolić odrastao je ekstremno siromašan. Živeo je u sobici a imao je lavor na sred sobe da se umije. Od imovine je imao jedan tranzistor. Sve to je formiralo njegovu ličnost da postane gladnica. Uradi i kaži bilo šta, bez empatije. IGrom slučaja našao je i Dragicu koja voli bunde i kvadrate na Dedinju. Iz toga možemo zaključiti da siromaštvo rađa patološke lažove i ljude spremen da kradu i država mora da se pobrine za manje socijalne razlike.

  5. Погрешно примењујете статистику. Ако 20% становника Србије има месечна примања испод 26500 динара то никако не значи да је толики проценат сиромаштва у нашој земљи. Даћу вам само један пример. Моја супруга има пензију од 24000 динара али није егзистенцијално угрожена јер моја пензија износи 135000 динара, па је у нашој породици просек пензионерских примања скоро 80000.

  6. Moje domaćinstvo, dok sam u radnom odnosu u lokalnoj samoupravi, godinama, pomaže roditelj penzioner iz onih boljih vremena. Da nije toga, morao bih i mačke da se odreknem a ko će onda da me probudi kad se opet zapali stara električna instalacija, ugljenmonoksid?

  7. A ako ste vlasnik zemlje u Srbiji ne znaci ni da tom zemljom mozete sami da upravljate i raspolazete. Ako se neki kum nameri da gradi nesto ili je Vucic po lex specialisu resio da sebi podigne spomenik u vidu stadiona ili neke pruge bas na vasoj parceli, ladno ce vam je pduzeti, bez eksproprijacije, a treba da budete srecni ako vam udele sumu koja je 1000 puta manja od trzisne cene.

  8. Moji rodjaci imaju poljoprivredne penzije,ali i 30 jutara svoje zemlje,takoda nisu bas svi sa poljoprivrednim penzijama ugrozeni!

  9. Земља и земљишта ‘припадају’ онима који нас ‘обрађују’ !?

  10. Samo pričate, samo pričate, u prazno blebećete, a nikad da vi, koji ste na vlasti delate…da uradite već nešto protiv siromaštva – posle pola veka!!!

  11. Pre 15 godina muž je ostao bez posla, ja nisam radila. Tražila sam za dete dečji dodatak, nismo ga dobili jer se na muža vodila neka zemlja koju niko nije obrađivao. Na osnovu navodne zarade od zemlje moje dete nije dobilo dečji dodatak.

Ostavite komentar


Ekonomija

Među potpisanim sporazumima tokom posete Si Đinpinga, nema elektroenergetike: Beograd balansira između investitora sa Istoka i Zapada? 10

Među potpisanim sporazumima tokom posete Si Đinpinga, nema elektroenergetike: Beograd balansira između investitora sa Istoka i Zapada?

Među brojnim sporazumima Srbije i Kine, koji su potpisani tokom zvanične posete predsednika te zemlje Si Đinpinga Beogradu, nema nijednog iz oblasti elektroenergetike, a razlog za tako nešto treba tražiti u činjenici da je u tom segmentu naša zemlja prevashodno vezana za evropske standarde, smatra domaća stručna javnost.

Naslovna strana

Naslovna strana za 9. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Miloš Timotijević, glumac

Čitajte Danas, mislite svojom glavom.