Tragedija je da se prodajom Komercijalne banke spasava Er Srbija

Ljubomir Madžar, ekonomista, profesor emeritus Alfa univerziteta

Ostavite komentar


  1. Kakvo je to čudo? Pa nije prvi puta da nasi politicari zbog kile mesa kolju kravu koja daje mleko…

  2. On je profesor ko što sam ja astronaut.Poznato lice Miloševićevih vlada devedesetih.A za privatni univerzitet ,(vlasnik jedva završio gimnaziju) šta reći.Megatrend mu je uzor.

    1. Čovek je magistrirao u Americi, doktorirao u Beogradu. Kad nisu postojali krš fakulteti. Pročitaj malo nešto kad o nekome pišeš takve gluposti. A i u pravu je. Ne prodaješ imovinu da daš nekom platu osim ako nemaš rezervni plan, odn. plan razvoja privrede na osnovu nekih parametara, tipa uložili smo u recimo šljivike pre 5 god, i sad stiže branje pa će da se pravi rakija koja se izvozi, subvencionisaćemo seljake da bude bolji rod i povećati izvoz hrane i sl. Ne. Njihov plan je da se proda šta može, zaduže nas do grla, pa od toga plaćaju troškove za ne znam šta. Zbog glasova. Usput klepe za sebe koliko mogu. I nisu oni izmislili ovaj metod, to je tako od 2003-e, samo što ovi nemaju mere.

    2. Dragane po komentaru se vidi da je ovo za Vas ipak prezahtevna tema za komentarisanje. Držite se vi i komentarišite !Parove“ i“Farmu“.

      1. Prava pozadina svega je pljacka nekoliko ljudi trenutne vlasti kao i prethodne svi rade isto. Zaduzivanje obicnih gradjana i tako stalno

    3. U ovom trenutku je sadrzaj vazniji. Mnogo toga sto I sam vidim je tacno. A ko je ko bio… I tvoj idol je bio radikal sa uzrecicom sto za jednoga. Veliki zamenik gradonacelnika desna ruka Djindjica,

  3. Poštovani profesor je u junu predlagao smanjenje plata i penzija u 2020. godini, rekao je da će BDP kliznuti za celih 5% i da ne nabrajam dalje. Dakle, najpre neka tumači svoje promašene prognoze, a onda daje savete.

  4. Da li postoji institucija da za ovakvo netransparentno i pogrešno trošenje državnog novca tuži. Po čemu su to oni bogom dani ako su okupirali državu kroz iznore i vlast da tako i rade

    1. To se zove „predstavnička demokratija“, najbolji od svih mogućih sistema, jel’da.

      Zato se ne vredi buniti „što razbacuju naše pare“ jer za to su birani…

      … nego se treba truditi da se količina tih „naših para“ kojima oni raspolažu svede na najmanju meru.

      A to se postiže samo kroz smanjenje poreza.

      Zato svuda i u svakoj prilici, uskliknimo s ljubavlju: OPOREZIVANJE JE PLJAčKA“

  5. Ljubomire, zapitaš li se ponekad kakav ste sve hohštapleraj školovali na ekonomskom fakultetu u Beogradu.

  6. Ne bi naš Gospodar priznao da je pogrešio oko Air Srbije, ili oko bilo čega drugog,, makar svi MI pocrkali! Džaba priča, dokazi i stručnjaci da ukazuju na to.

  7. Što bi naš narod rekao,seći uši krpi dupe.To je strašno ako je to zaista istina.

  8. Bruka su ovi nazovi veliki strucnjaci.Samo mudruju,niprstom da mrdnu a mi pijemo pendrek od drvoseča ma ulicama,doklee.

  9. Bravo profesore!
    Mazar je,izvesno,medju trojicom najboljih srpskih ekonomista ikad.Ako rast BDP ove godine bude3posto on bi nadoknadio prošlogodišnji pad od tri posto a prosečan rast u dve poslednje godine bio bi nula a ne nikakvih politikantskih 6 posto.Zato profesor i upozorava lucidno na ono sto mali broj čak i ekonomista razume.Najmanji pad BDP-u prosloj godini iskljucivo je posledica zaduživanja od 4milijarde evra ili 9 posto budžetskog deficita najvećeg u Evropi. Ostaje znatno uvećan javni dug.

  10. Sada je vazno da sledece izbore docekamo sa „lepim ciframa“ o penziji, platama u drzavnim sluzbama, prosekom primanja,… a kasnije, ako ne daj Boze pobede, losu situaciju cemo opravdavati pandemijom i naravno „propustima“ pre 2012

  11. Ovaj ekonomista je upravo bio zagovornuk rasprodaj,odpiši i zaduži on sa njegovim reformatorima je Srbiju zavio u crno sigurno uvaženi profisor više nema svoje procente u rasorodaji inače bi ćutao. Jedno je sigurno djavo će doći posvoje,nemožeš mutiti izvor a da sa njega piješ bistru vidu

  12. Profa se zalaže za pravnu državu kako bi privatne investicije rasle. Istovremeno kaže da ne treba pitati nikoga za prvi milion. To je kontradiktorno. Treba pitati svakoga kako je zaradio prvi milion jer će se tako razdvojiti pravi preduzetnici koji će se razvijati od kriminalaca koji će završiti u zatvoru. Ako ne završe u zatvoru oni će i dalje krasti dok nas ne očerupaju.

    1. Milane, slažem se sa Vama. Ekonomista sam više od 20 godina i vidim da mnogo toga ne štima u ovom intervjuu. Jasno je da nije u redu prodavati dobra preduzeća da bismo spašavali neuspešna, ali čini mi se da se profesor zalaže za dalji rast ekonomske nejednakosti u Srbiji. On želi da na izlizanim krilima Adama Smita pustimo tajkune da rade šta žele. Treba razvijati domaću privredu, ali njegova ideja zvuči kao da treba pustiti da 100-200 begova treba da gura našu privredu kroz gomilanje imovine i miliona. Valjda treba stvarati ambijent za uspeh mnogo većeg broja privrednika. Da li bogaćenje domaće manjine znači da će srpski radnici samo promeniti „robovlasnika“?

  13. Gospodine profesore, jeste li pokusali da porazgovarate o ovim temama sa resornim ministrom. Verujem da bi Vas primio i saslusao, a i Vi njega. To je pravi put za razmenu ideja a ne prepucavanje preko medija.

Ostavite komentar


Ekonomija

"Obećavan izvoz svinjskih glava, nožica, repova... a nemamo svinja": Od Tita do Vučića, svi pričali o velikoj trgovini sa Kinom 9

„Obećavan izvoz svinjskih glava, nožica, repova… a nemamo svinja“: Od Tita do Vučića, svi pričali o velikoj trgovini sa Kinom

Srbija i Kina potpisale su 17. oktobra prošle godine Sporazum o slobodnoj trgovini, tokom boravka srpske delegacije u Pekingu, u kojoj je bio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je tada najavio veliki značaj ovog sporazuma za Srbiju, ali stručnjaci smatraju da će naša zemlja ovim, mahom povećati uvoz, a da će najviše izvoziti kineske kompanije koje posluju u Srbiji.

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelisaveta Seka Sablić, glumica

Čitam Danas jer se ne bavi tabloidnim lažima.