Traže poštovanje zakonskog nivoa cene radnog časa 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Nekoliko stotina železničara protestovalo je danas ispred zgrade Železnica Srbije u Beogradu zato što iz kolektivnih ugovora železničkih preduzeća nisu izbačene odredbe zbog kojih je cena rada niža od propisane na republičkom nivou.

Protest su organizovali Savez sindikata železničara Srbije, Nezavisni sindikat železničara Srbije, Sindikat železničkog saobraćaja Srbije „Nezavisnost“, Sindikat „Srbija Kargo“ i Regionalno-granski sindikat železnice Srbije.

Te sindikalne organizacije insistiraju na poštovanju zakonskog nivoa cene radnog časa od 183,93 dinara, za koji traže da bude ugrađen u Kolektivni ugovor zaposlenih u železničkim društvima. Okupljeni su nosili transparent na kome je pisalo „Sve po zakonu“ i zastave sindikata koje učestvuju u protestu.

Predsednik Regionalnog granskog sindikata železničara Srbije Saša Jocić izjavio je da će biti organizovan još masovniji protest ukoliko se u narednih sedam dana premijerka Srbije Ana Brnabić ne sastane sa predstavnicima štrajkača.

– Na sastanku sa predsednicom Vlade dobili smo obećanje da će se ona zajedno sa ministrom saobraćaja Tomislavom Momirovićem, ministrom finansija Sinišom Malim i predstavnicima Ministarstva privrede sastati sa našim Štrajkačkim odborom. Tom prilikom razgovarali smo i o toplom obroku i regresu železničara koji je najniži od svih u javnim preduzećima – istakao je Jocić.

Predsednik Saveza sindikata železničara Srbije Žarko Dimić rekao je da protest železničara nije politički, već je da je njegov cilj da zaštiti socijalno-ekonomski status zaposlenih i egzistenciju njihovih porodica.

– Da li bilo čije dete može da se školuje i hrani sa 17.000, 20.000 ili 26.000 dinara, a da mu onda neko bez pravnog osnova doplaćuje do minimalne zarade – poručio je Dimić.

Predsednik Sindikata „Srbija kargo“ Zoran Dašić se zapitao li je tačno da se krši Zakon o bezbednosti železničkog saobraćaja kada zaposleni rade više poslova, iako nisu stručni za tu oblast, što je suprotno zakonu.

On je rekao da su zbog toga, kada se desi neka nezgoda, krivi železničari koji rade na osnovu usmenog naređenja pretpostavljenih a preti im se otkazom ako ne postupe kako im je naloženo.

Na protestu je naglašeno da su plate velikog broja zaposlenih, čak oko 40 odsto njih, ispod iznosa minimalnih zarada koji je propisan na Socijalno-ekonomskom savetu. Većina učesnika protesta je nosila maske a prisutni su bili raštrkani u više manjih grupa kako bi se ispunile propisane epidemiološke mere za suzbijanje korona virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari