Tržište nepokretnosti nastavlja sa rastom 1Foto: Stefana Savić, arhiva

Prema izveštaju Republičkog geodetskog zavoda za 2022. godinu, tržište nepokretnosti u Srbiji nastavlja sa rastom već četvrtu godinu zaredom i to mereno brojem ostvarenih transakcija prometa i ukupne vrednosti kupoprodaja.

Za razliku od tržišta nepokretnosti u većem broju evropskih zemalja, gde je pod uticajem pre svega rasta kamatnih stopa došlo do znatnog usporavanja rasta ili čak pada kako cena tako i obima transakcija, nivo cena nepokretnosti u Srbiji u protekloj godini beleži snažan rast. Broj ostvarenih transakcija na nivou cele zemlje je, takođe, i dalje u porastu, ali slabijem nego u prethodnim godinama.

Ukupna vrednost tržišta nepokretnosti u 2022. dostigla je 7,5 milijardi evra, što je 22 odsto više u poređenju sa 2021. Vrednost transakcija u pojedinim segmentima tržišta po vrstama nepokretnosti u 2022. godini u odnosu na 2021. povećao se za 26 odsto kada su u pitanju stanovi, 56 odsto garažni prostori, tržište poslovnih prostora poraslo je za 28 odsto, građevinskog zemljišta za 23 odsto dok je vrednost prometovanih kuća zabeležila povećanje od 11 odsto.

Broj kupoprodaja u 2022, je sa ukupno 140.561 realizovanih transakcija, povećan za svega 1,8 odsto u odnosu na 2021. Prodaja stanova povećana je za tri odsto, garažnih prostora za 23 odsto, poslovnih prostora za dva odsto, dok je broj prodatih kuća ostao na istom nivou kao prethodne godine. Broj transakcija kupoprodaja poljoprivrednog zemljišta porastao je za pet odsto, dok je kod prodaje građevinskog zemljišta zabeležen pad od šest odsto godišnje.

Teritorijalno, najviše prodaja nepokretnosti ostvareno je u Vojvodini (35 odsto svih kupoprodaja), Šumadiji i zapadnoj Srbiji (25 odsto svih kupoprodaja), Beogradu (24 odsto), dok su južna i istočna Srbija zabeležile najmanji broj transakcija (16odsto).

Najskuplje nekretnine, mereno cenom po kvadratnom metru, i dalje su u Beogradu i to u kompleksu „Beograd na vodi“ gde je postignuta cena od 10.400 evra po kvadratnom metru. Najviše plaćen pojedinačni stan, ukupne površine 383 kvadratna metra, plaćen je 2.469.888 evra, u istom kompleksu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari