Turistička organizacija se dobro "oparila" 1

Za rad Opštinske uprave najviše, oko 182 miliona dinara

Budžetom od skoro milijardu i 100 miliona dinara raspolagaće prijepoljska opština tokom ove godine. Vladajuća koalicija je planirani budžet nazvala „realnim“, jer ga valja realizovati tako da efekti budu vidljivi, čime će se potvrditi valjanost planiranog. Opozicija je na skupštinskoj sednici, pak, tvrdila suprotno – da je nerealan. Što se tiče „strukture prihoda“ ona je gotovo nepromenjena. Transferna sredstva sa nivoa države čine i dalje oko 60 odsto prihoda u prijepoljskom budžetu, a 22 odsto je sledeći najznačajniji prihod od poreza na zarade. Svi ostali lokalni prihodi učestvuju u budžetu do šest procenata.

Predsednik opštine Dragoljub Zindović, predstavljajući ovaj budžet odbornicima, kazao je da je 50 odsto sredstava namenjeno investicijama. U devastiranoj, siromašnoj opštini, bez industrije, sve je značajna investicija i gotovo sve se može podvesti čak i pod „kapitalnu“ investiciju. Zato nije ni čudo da se na spisku našlo čak 96 planiranih „kapitalnih izdataka“ za tri godine. Ako, pak, pogledamo direktne korisnike (Skupština opštine, Opštinsko veće, Opštinska uprava, predsednik opštine, opštinski pravobranilac) predviđeni rashodi veći su nego u prethodnom budžetskom periodu ali ne mnogo, jer je i budžetski prihod planiran skoro na prošlogodišnjem nivou. Inače, iz prošle godine preneto je 90 miliona dinara. Nije imalo gde da se utroši? Nemamo projekte? Loše se planira? Neka su samo od pitanja.

Ali vratimo se „stalnim korisnicima budžeta“. Najviše budžetskih sredstava opredeljuje se za rad Opštinske uprave, oko 182 miliona dinara. Za rad Skupštine opštine planirano je nešto više od 14 miliona dinara, a tri miliona manje za rad Opštinskog veća. Skoro devet i po miliona planirano je za kabinet predsednika opštine. Uz izmenjeni zakon vezan za ukidanje Direkcije za izgradnju, nešto su izmenjeni i načini na koje se raspoređuju sredstva za ulaganja u infrastrukturu. Ta stavka je poprilična i iznosi oko 228 miliona dinara. I upravljanje građevinskim zemljištem imaće svoj „budžetski razrez“ od oko 77 i po miliona dinara.

Značajna sredstva planirana su za osnovne škole, oko 127 miliona dinara, dok tri srednje škole mogu računati sa 42 miliona dinara. Za sport će se ponovo izdvojiti 26 miliona dinara, odnosno milion više nego za rad Doma zdravlja. Socijalna zaštita finansiraće se iz budžeta sa oko 34 miliona dinara. Ovim je obuhvaćen prevoz učenika (15 i po miliona dinara), učeničke stipendije (šest i po miliona dinara), naknada porodiljama ( šest miliona dinara), te učešće u programima vantelesne oplodnje ( pet i po miliona dinara). Centar za socijalni rad raspolagaće sa 21 milion dinara koje će raspoređivati za one oblike socijalnih davanja koji su predviđeni opštinskom odlukom. Kad je reč o indirektnim korisnicima, zanimljivo je da su značajno porasla planirana sredstva za Turističku organizaciju u odnosu na dosadašnja, skoro duplo, odnosno iz budžeta se planira utrošiti skoro 14 miliona dinara. Dom kulture će raspolagati sa 30 miliona, Biblioteka sa 17, a Muzej za 13 miliona dinara.

Svakako da je za građane značajno koje će se i sa koliko para iz budžeta finansirati delatnosti JKP „Lim“. Kako se da pročita iz Odluke o budžetu za 2017. godinu, ovom preduzeću iz budžeta sleduje oko 48 miliona dinara. Za održavanje javne higijene planirano je 22 i po miliona dinara. Za održavanje sistema za vodosnabdevanje šest miliona, koliko i za kanalizaciju, dok će se javna rasveta održavati sa oko sedam miliona dinara, ali zato 22 miliona dinara troši sve što se osvetljava u gradu, odnosno prigradskim naseljima. Kako piše u obrazloženju Odluke, o budžetu za 2017. godinu, bila je neophodna ušteda kad je reč o subvencijama, tako da ukupna sredstva iznose 43 miliona dinara, od toga po 15 miliona za poljoprivredu i vodosnabdevanje, 10 za podršku zapošljavanju i tri miliona za javni prevoz.

Planirana tekuća budžetska rezerva iznosi 18 miliona dinara, a stalna 3.800.000 dinara .

„Lista“ kapitalnih izdataka je povelika i sadrži čak 96 stavki, koje će biti pokrivene sa 282 miliona dinara, ukoliko se plan ostvari. Apsolutno najveća investicija je izgradnja puta Kolovrat-Seljašnica za šta je planirano da se uloži 50 miliona dinara samo ove godine. Sve ostale pojedinačne investicije ne prelaze, prema planu, 17 miliona dinara, koliko se očekuje da bude investirano u konačnu adaptaciju zgrade Opštinske uprave ili gradske kuće koja se „adaptira“ već celu deceniju ali nikako i da se dovede u stanje kakvo dolikuje takvom objektu.

Više za informisanje

Inače, posle deset godina, koliko je za informisanje bivalo namenjeno tek tri miliona dinara, po čemu je prijepoljska opština bila među poslednjim u državi, a prethodne dve godine sredstva su bila čak i smanjena, ovoga puta koalicija na vlasti je smatrala da informisanje zaslužuje ozbiljniji tretman, te će projekti iz ove oblasti biti podržani sa šest miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari