U 2023. cena nafte “brent” iznad 100 dolara po barelu 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Sirova nafta tipa “brent” bi u proseku u tekućoj godini trebalo da vredi iznad 100 američkih dolara po barelu zbog oporavka potražnje, objavila je švedska banka SEB.

Kako prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije referentni naftni ugovor je u 2022. godini u proseku iznosio 99,9 američkih dolara po barelu.

– Nafta je danas apsurdno jeftina. Tržište energije će naporno raditi na tome da troši više onoga što je jeftino a to je nafta i manje onoga što je skupo, a to su prirodni gas i ugalj – rekao je Bjarne Šildrop, glavni analitičar robe u SEB-u.Cene sirove nafte su pale u 2022. zbog straha od globalne recesije nakon što su u martu dostigle 14-godišnji maksimum od 139 američkih dolara po barelu u nekoliko dana nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Predstavnica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva upozorila je da će trećina globalne ekonomije ove godine biti u recesiji. Ona je rekla da će 2023. biti „teža“ nego prošla godina jer su se ekonomije Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije i Kine usporile. Uprkos ovoj makroekonomskoj prognozi, SEB vidi pozitivne izglede za cene nafte u 2023. godini. Šildrop je pak ukazao na oporavak potražnje za naftom u Kini nakon trogodišnjih ograničenja zbog kovida 19 i predviđa rast globalne potražnje za naftom za jedan do 2,2 miliona barela na dan u 2023.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari