– Ministar finansija Srbije Lazar Krstić i predsednik sekretarijata za finansije Abu Dabija Hamad al Hur al Suvaidi potpisali su juče u Abu Dabiju ugovor o kreditu od milijardu dolara Ujedinjenih Arapskih Emirata za budžet Srbije.

Sekretarijat za finansije Abu Dabija saopštio je da će kredit „doprineti jačanju saradnje i odnosa UAE i Republike Srbije, služeći interesima obe zemlje, i ohrabrujući privatni i javni sektor u UAE da traga za mogućnostima ulaganja u Srbiji“. Al Suvaidi je nakon potpisivanja ugovora rekao da „odnosi Ujedinjenih Arapskih Emirata i Srbije nastavljaju da rastu u različitim sektorima“ i da sporazum „odražava napore dve zemlje da dodatno razviju saradnju i bilateralne odnose“. Ministar finansija Srbije Lazar Krstić rekao je da će „kredit otvoriti nove mogućnosti za saradnju i razviti ekonomske i trgovinske odnose. Pružiće podršku srpskoj ekonomiji i otvoriti brojne mogućnosti za ulaganje za dve strane. On će podržati i cilj stvaranja zajedničkih projekata dve zemlje“, rekao je Krstić.

Vlada Srbije juče odobrila ugovor o zajmu Ujedinjenih Arapskih Emirata, po kamatnoj stopi od dva odsto godišnje, i sa rokom otplate od 10 godina. Ministar Krstić je rekao da će povlačenje novca biti u jednoj tranši, kada se za to stvore zakonski uslovi, odnosno kad zakon ratifikuje Skupština Srbije posle izbora, početkom drugog kvartala 2014. godine.

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović ocenio je juče da bi kredit od Ujedinjenih Arapskih Emirata od milijardu dolara za Srbiju bio opravdan ako bi se iskoristio za refinansiranje otplate ranije uzetih skupih pozajmica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari