U regionu Srednjeg Banata pšenica je zasejana na oko 50.000 hektara a rod je izuzetno dobar i neočekivano visok u odnosu na duži period, potvrđuju u Poljoprivrednom institutu Zrenjanin. Prosečan prinos je nešto ispod pet tona po hektaru, što je za 1.200 kilograma više nego prošle godine. Prema podacima Poljoprivredne stručne službe, prinosi variraju u širokom rasponu od četiri do preko 7,5 tona.


– Prosečan rod za region je 4,9 tona po hektaru i to je zastupljeno u svih pet opština, i na društvenim i na privatnim parcelama. Pojedina gazdinstva su imala rod od šest i sedam tona po hektaru, neka 3,5 tone tako da je u ukupnoj strkturi žetve rod dostizao blizu pet tona i to je veoma dobar rezultat. Žetva je završena na oko 80 odsto površina – kaže stručnjak Poljoprivrednog instututa u Zrenjaninu, Zorica Rajačić.

Prema njenim rečima kvalitet roda je odličan, hektolitarska masa je 81 kilogram, sadržaj primesa je nizak, a vlaga je ispod 13 procenata.

Novoformirani Odbor za poljoprivredu grada Zrenjanin predložio je na svojoj konstitutivnoj sednici da donese zaključak o rezultatima žetve a nadležnim državnim službama uputi sugestiju da reaguju na povećanu ponudu pšenice i utiču na cene. Pšenica je lagerovana ali nema prodaje, sem za Robne rezerve, a tek sporadično se javljaju komercijalni kupci koji čekaju veći pritisak na tržište kako bi cene pale. Takva situacija nije dobra za poljoprivrednike koji otplaćuju kredite i pripremaju se za novu proizvodnju. Oni nemaju sredstava da nastave da se bave svojim poslom, ocenjeno je na sastanku odbora.

– Dobar rod rezultat je velikog ulaganja i truda. Pšenici sam dao sve što joj treba: od osnovnih đubriva i prihrane, do svih elemenata zaštite i nege useva. Zrno je sada u magacinu koji sam nedavno izgradio, ali ozbiljnog zainteresovanog kupca za sada nema – kaže poljoprivrednik Slavko Malbaški iz Perleza i dodaje da ratari moraju da se udruže i zajdno nastupaju kako bi zaštitili svoje interese.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari