U decembru rast inflacije u Nemačkoj i Francuskoj 1Foto: Shutterstock/Photofex_AUT

Međugodišnja inflacija u decembru u dve najveće evropske ekonomije povećana je u decembru u odnosu na prethodni mesec, pokazuju preliminarne ocene, ali to je u skladu sa očekivanjima Evropske centralne banke.

Indeks potrošačkih cena, kao mera inflacije, je u decembru skočio sa 3,2 odsto u novembru na 3,7 odsto u decembru, navodi internet portal Trading economics.

Pritisak na rast cena došao je od međugodišnjeg porasta cena energije za 4,1 odsto (u poređenju sa -4,5 odsto u novembru). To je posledica niže baze iz decembra prethodne godine kada je stupila na snagu „decembarska hitna pomoć“.

U okviru ovog programa, savezna vlada je finansirala mesečna umanjenja računa za gas i grejanje privatnim domaćinstvima u decembru 2022.

S druge strane, inflacija hrane je usporila na 4,5 odsto (u poređenju sa 5,5 odsto u novembru), a stopa rasta cena usluga se ohladila na 3,2 odsto (u poređenju sa 3,4 odsto u novembru).

Bazna inflacija, isključujući volatilne stavke poput hrane i energije, smanjila se na 3,5 odsto, dosegnuvši najnižu tačku od jula 2022.

Na mesečnom nivou, potrošačke cene su porasle za 0,1 odsto nakon pad od 0,4 odsto u novembru.

Tokom cele 2023. godine, prosečna stopa inflacije u Nemačkoj iznosila je 5,9 odsto.

U Francuskoj je međugodišnja inflacija porasla u decembru na 3,7 odsto sa novembarskih 3,5 odsto. Ovo je nešto ispod tržišnih očekivanja od 3,8 odsto, pokazuju preliminarne procene.

Ovaj porast inflacije u Francuskoj uglavnom je posledica viših cena energije (5,6 odsto u odnosu na 3,1 odsto u novembru) i usluga (3,1 odsto u odnosu na 2,8 odsto).

S druge strane, cene su sporije rasle za proizvode od prerađenog materijala (1,4 odsto u odnosu na 1,9 odsto), dok je inflacija ostala stabilna za duvan (na nivou od 9,8 odsto).

U međuvremenu, inflacija hrane i dalje pada, dostigavši 17-mesečni minimum od 7,1 odsto.

Na mesečnom nivou, potrošačke cene su porasle za 0,1 odsto, nasuprot padu od 0,2 odsto u novembru.

Dodatno, harmonizovani CPI je porastao za 4,1 odsto na godišnjem nivou, u poređenju sa 3,9 odsto u prethodnom mesecu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari