U Srbiji trenutno boravi 35.000 turista, što je isti nivo posećenosti kao i početkom 2006. godine, saopštila je Turistička organizacija Srbije. Na planinama u Srbiji je oko 18.000 turista, od kojih oko 6.000 nije prijavljeno, a borave u privatnom smeštaju. Najposećenije planine su Zlatibor sa 13.

U Srbiji trenutno boravi 35.000 turista, što je isti nivo posećenosti kao i početkom 2006. godine, saopštila je Turistička organizacija Srbije. Na planinama u Srbiji je oko 18.000 turista, od kojih oko 6.000 nije prijavljeno, a borave u privatnom smeštaju. Najposećenije planine su Zlatibor sa 13.500 gostiju i Kopaonik sa 4.000 gostiju. U banjama u Srbiji boravi preko 14.000 turista, od kojih je oko 6.000 neprijavljeno, odnosno u privatnom smeštaju. Najposećenija je Vrnjačka Banja sa više od 8.000 turista i Sokobanja sa više od 5.000 turista.
Beograd – Agencija za privredne registre Srbije otvoriće danas u Kosovskoj Mitrovici prvu kancelariju na Kosovu i Metohiji. Kako se navodi u saopštenju, otvaranju kancelarije prisustvovaće ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Slobodan Lalović, državni sekretar Ministarstva privrede Zora Simović, šef ekonomskog tima za Kosovo i Metohiju i jug Srbije Nenad Popović i direktor za privredne registre Dragiša Okolišanov. Cilj otvaranja kancelarije je, kako se ističe, uključivanje teritorije Kosova i Metohije u jedinstvenu bazu podataka o registrovanim privrednim društvima, preduzetnicima, finansijskom lizingu i zalogu pokretnih stvari Srbije. U saopštenju se navodi da će kancelarija obezbediti jedinstven sistem registracije privrednih subjekata na teritoriji Srbije, kao i brže i jednostavnije obavljanje privredne delatnosti. Kancelarija, u kojoj je zaposleno dvoje ljudi sa znanjem srpskog i albanskog jezika, zvanično počinje da radi u ponedeljak, 15. januara. Kancelarija u Kosovskoj Mitrovici biće 13. organizaciona jedinica Agencije za privredne registre u Srbiji.
Beograd – Šef Ekonomskog tima za Kosovo i Metohiju i jug Srbije Nenad Popović posetiće danas Rudarsko-metalurško hemijski kombinat Trepča u Zvečanu. Kako je saopšteno iz Ekonomskog tima, rukovodstvo Trepče će Popovića upoznati sa rezultatima rada u prošloj godini i planom aktivnosti za 2007. Rudnik Trepča zauzima značajno mesto u Strategiji dugoročnog razvoja srpskih zajednica na Kosovu i Metohiji, koju je izradio Ekonomski tim a usvojila Vlada Srbije, jer proizvodnim, kadrovskim i organizacionim kapacitetima čini „kičmu održivog razvoja srpskih zajednica“ u južnoj srpskoj pokrajini, naveo je Popović. U toj strategiji se navodi i da je održivi razvoj srpskih zajednica moguć razvojem Rudnika Trepča i podsticanjem razvoja sektora malih preduzeća, kao i da je bitno pokrenuti proizvodnju, pre svega metalurgiju kako bi se uposlio najveći broj radnika.
Beograd – Rok za podnošenje poreskih prijava za zarade i izdavanje potvrda fizičkim licima o prihodima i plaćenim porezima po odbitku u 2006. godini ističe 31. januara, saopštila je Poreska uprava Srbije. U saopštenju se navodi da se poreska prijava podnosi nadležnoj jedinici Poreske uprave, dok veliki poreski obveznici prijavu podnose Centru za velike poreske obveznike. Poslodavac koji je u 2006. godini menjao adresu, prijavu podnosi Poreskoj upravi na čijoj je teritoriji na dan podnošenja prijave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari