U Evropi može štrajk na ulici, u Srbiji ne

Sindikati protiv odredbi Zakona o štrajku koje zabranjuju obustavu rada van preduzeća

Ostavite komentar


  1. Zašto bi se uopšte štrrajkovalo kada patetični imitator Broza tvrdi da „živimo u zlatnom dobu“ i da smo „najcenjeniji u svetu po našem „rastu“ koji je najveći“
    A jedino što raste u Stradiji su magrarcima uši

  2. Uvek sam , ovako bandoglav kakvog me je Bog stvorio , u razgovorima sa kolegama , dok još nisam bio čobanin već u radnom odnosu , tvrdio da „štrajk“ i „obustava rada“, nije isto ! Kako , kaže nije ? Pa , štrajk je , kad radiš , a iz protesta nećeš da primiš platu , ne koristiš topli obrok … itd. A kad prekineš rad , treba da dobiješ otkaz i to je to . Obustavio si rad ! Nećeš da radiš . Štrajk je kad mučiš samog sebe . Na primer štrajk glađu . A obustava rada je uperena ka nekom drugom . Valjda poslodavcu .Pa bih molio nekog , ko je stručan , da mi kaže , da li je štrajk i obustava rada isto ?

    1. Obustava rada je eufemizam za štrajk iz komunističkog perioda, jer je bilo neprikladno reći da radnici štrajkuju u zemlji u kojoj su je radnička klasa na vlasti.

      Tako da ukratko, da, štrajk i obustava rada se odnose se na istu stvar.

  3. Šta se bunimo. Kod Hitlera i Staljina nije smelo da se štrajkuje ni u firmi, ni na njivi, ni u šumi, ni u WC-u… Ni u krevetu, po programu Lebensborna su Nemci, poslušni Hitleru (svaka sličnost sa današnjom situacijom je nenamerna) su morali da proizvode male arijevce. Dakle, još uvek ne živimo u totalnoj diktaturi.
    Nego, prijatelj mi je ispričao kako su vozači i ostali službenici javnog prevoza štrajkovali pre više godina u zemlji u kojoj živi. Javni saobraćaj je funkcionisao uredno, kao i svakog dana. Ni jedan putnik nije bio oštećen. Samo, na biletarnicama i kod konduktera nisu naplaćivali karte. Vožnja džabe, oštećen onaj ko je trebalo da bude kažnjen – gazda.

  4. Pa nije bas tako. U mnogim gradovima su demonstranti dobili pendrek, suzavac, batinu…

    1. Pero, u pravu si. Raznoraznim zapadnjacčkim protestantima se pristupa „demokratski“. Vodenim topovima, pendrecima, kolenom za vrat, gumenim i pravim mecima itd.
      E mi nismo demokrate. Naša Skupština se pali i razbija a „opozicija“ traži da policija reaguje u SVILENIM rukavicama.
      Ko je ovde lud, ne mogu da shvatim

      1. Herr Žika, ti si neki mnogo opasan radikal? Pa bi još malo da lomiš klincima glave po ulici? To o paljenju i lomljenju tvoje skupštine možeš da prodaješ samo tvojim idiotima u stranci. Nego, slobodno dođi sledeći put, sa drugarima fantomima, pa da zaigramo. Spremamo se mi za vaše naci-falange i biće mnogo zabavnije ubuduće. Samo se opusti, navuci kožne gaće i vidimo se na ulici. Ja iskreno jedva čekam novu žurku. Pozdravi familiju.

  5. Ne brinite, uskoro u Srbiji krece „generalni strajk“ i resetovanje. Tako da nece na ulici biti samo radnici nego svi zajedno jer nam je drzava oteta od strane uzurpatora vlasti i najvecih stetocina u istoriji Srbije koji su ukinuli smisao postojanja institucija i sistema-za sve se pita jedan covek. Dosli smo do kraja i vise nema kud.

  6. Obustava rada je eufemizam za štrajk iz komunističkog perioda, jer je bilo neprikladno reći da radnici štrajkuju u zemlji u kojoj su je radnička klasa na vlasti.

    Tako da ukratko, da, štrajk i obustava rada se odnose se na istu stvar.

  7. „… sudeći po predloženoj verziji Nacrta zakona o štrajku, svoje nezadovoljstvo neće moći da iskazuju van kapija fabrike ili radnog mesta, “
    A kako ce onda taksisti da strajkuju?

  8. Ja bibu ovom zlatnom dobu i strajk zabranio sta ima da se strajkuje?? Cuti koni do sad i radi

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 20. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.