Na računu Fonda za restituciju Republike Srbije trenutno se nalazi 94,7 miliona evra i 14,6 miliona dolara, odgovorilo je Ministarstvo finansija na pitanje Danasa , a povodom odlaganja isplate akontacije obeštećenja vlasnicima nacionalizovane imovine. „Trošenje tih para regulisano je Zakonom o restituciji“, kažu u Ministarstvu finansija.


Do odlaganja isplate akontacije došlo je zato što je Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenja bio „neprecizan i kontradiktoran, pa je mogao da se tumači tako da je moguće vršiti isplatu akontacije i pre utvrđivanja koeficijenta obeštećenja“, tvrde u Ministarstvu. Taj koeficijent Vlada Srbije utvrđuje marta 2015. godine. Zato je Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju promenjen i njime je predviđeno da će isplata akontacije početi „nakon utvrđivanja ovog koeficijenta odnosno od 31. marta 2015. godine“.

„Na taj način je sprečeno da se strankama isplati veći iznos akontacije nego što će biti ukupno obeštećenje, čime bi bio prekršen Zakon“, kažu u Ministarstvu finansija Republike Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari