Stočari tvrde: "Imlek" izneo neistine o povećanju cene mleka 1Protest proizvođača mleka u Šapcu Foto: K.V. /Danas

Povodom informacija da je kompanija „Imlek“ podržala srpske farmere i povećala otkupnu cenu mleka, oglasili su se proivođači mleka Mačvanskog okruga, tvrdeći da ova kompanija pokušava da obamane javnost, plasirajući niz netačnih informacija.

Slobodan Brkić iz Glušaca, jedan od članova petočlane delegacije mlekara, koja je u petak učestvovala u pregovorima u Vladi Srbije o zahtevima stočara, kaže da saopštenje koje je „Imlek“ plasirao u medijima, u kome se kaže da će otkupna cena sirovog mleka biti veća za 20 odsto, nije tačna.

„Od tog „istoriskog povećanja cene mleka u proteklih 20 godina“ nema ništa, to je čista laž. Na sastanku sa predstavnicima Ministarstva i kompanijama mlekarske industrije, među kojima je bio i Imlek, nije spomenut ni dinar povećanja mleka. Pominjali su samo neku pomoć za setvu, koju su još od januara dali proizvođačima i koja je trebala da traje do 1. aprila, oni će je sad to produžiti i premostiti u cenovnik“, objašnjava Brkić.

„Imlek u svom saopštenju, koje su preneli mnogi mediji, ne nudi 20 odsto povećanja na sadašnju otkupnu cenu mleka, već na prošlogodišnju. Tu je uračunato povećanje od pet dinara koje smo dobili u oktobru, plus tri dinara premije. Dakle oni su nekih 11 odsto podigli i faktički bi mi sad dobili još nekih 7,8 odsto“, kaže naš sagovornik.

Netačno je i to da „Imlek“ na dnevnom nivou otkupi oko milion litara mleka sa preko 3.000 farmi širom Srbije, tvrdi naš sagovornik.

„Prema našoj informaciji, oni otkupe oko 500.000 litara“, kaže Brkić i dodaje da na sastanku od predstavnika Mlekarske indrustrije, nisu dobili nikakvu podršku.

Iako su na pregovore bili pozvani i predstanici trgovinskih lanaca, oni su odbili da dođu, a stočarima je rečeno da ne žele sastanak u isto vreme sa mlekarama.

„Pretpostavljamo da sa svakom mlekarom imaju različiti ugovor. Pominju se marže na mlečne proizvode i do 40 odsto i verovatno zbog tih tajni vezanih za njihovu saradnju, izbegavaju da zajedno sede za istim stolom. Zato je Ministarsvo zakazalo poseban satanak sa predstavnicima trgovinskih lanaca u utorak, i mi zapravo nikakav dogovor nismo postigli, samo obećanje da ćemo u sredu biti obavešeni o rezultatima tog sastanka“, zaključuje Brkić.

Kažu da su spremni da sa predstavnicima „Imleka“ gostuju u bilo kojoj od emisija uživo, kako bi dokazali javnosti da predstavnici ove komapanije ne govore istinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari