Odlukom Privrednog suda u Kragujevcu, u preduzeću Metal sistemi u stečaju, kao što je naš list najavljivao, proglašeno je bankrotstvo. Nadležni u Privrednom sudu kažu da je rešenje o bankrotu doneto 7. avgusta, kada je stečajnom upravniku naloženo da počne sa unovčavanjem imovine firme. Nakon nove procene vrednosti imovine (ranije bila procenjena na oko 1,3 milijarde dinara), znaće se da će preduzeće potencijalnim kupcima biti ponuđeno kao pravno lice u celini, ili će se prodavati kao imovina, deo po deo.


Za kupovinu ili uzimanje u zakup proizvodnih pogona Metal sistema, podsetimo, zainteresovano je nekoliko domaćih i inostranih kompanija, a neki od njih žele da nastave proizvodnju. Konačnu odluku o eventualnoj prodaji ili davanju u zakup proizvodnih pogona doneće Privredni sud i stečajni upravnik.

U Privrednom sudu objašnjavaju da niko od ovlašćenih predlagača, u roku od 90 dana od pokretanje stečaja, nije podneo plan reorganizacije, pa je rešenje o bankrotu doneto po predlogu Agencije za privatizaciju, koja je stečajni upravnik u tom predmetu. Tada je saopšteno da dugovi preduzeća iznose oko 2,4 milijarde, dok likvidaciona imovina firma vredi gotovo upola manje, odnosno nešto više od 1,3 milijarde dinara. Objekti Metal sistema, osim onih koji su dati u zakup firmama Vaker Nojsen i Agromarket, pod hipotekom su, kao i kompletna proizvodna oprema, dok je građevinsko zemljište u vlasništvu države. U kragujevačkom Privrednom sudu za 30. septembar zakazano je poverilačko ročište na kojem će se odlučivati o prijavljenim potraživanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari