U ponudi dve opcije - privatno javno partnerstvo ili prodaja 1

Nakon „jedne bogate kompanije iz Saudijske Arabije“, potom „našeg čoveka iz Amerike“, te jedne „lou kost firme“ i drugih investitora, koji su u prethodnih nekoliko godina, navodno, iskazivali interes da ulože novac u aktiviranje aerodroma Ponikve kod Užica, ta vazdušna luka još nije osposobljena za redovni civilni saobraćaj.

Na spisku zainteresovanih sada su se našle i kompanije iz Kine. „Aerodrom Ponikve otvorićemo za saobraćaj krajem avgusta“, poručio je sa predizbornog skupa SNS u Užicu, održanog 17. aprila prošle godine, tadašnji premijer Aleksandar Vučić, koji to obećanje nije ispunio. Objašnjavajući zašto je došlo do nesporazuma, gradonačelnik Užica Tihomir Petković, rekao je da je premijer dobio pogrešnu informaciju da je za završetak tog projekta potrebno 600.000 evra, da bi se kasnije ispostavilo da je za to neophodno od 1,7 do 1,9 miliona evra. Petković je potvrdio da je Vučić obećao da će Vlada Srbije, sa dva miliona evra, finansirati radove na Ponikvama „kako bi aerodrom bio u punoj funkciji krajem 2018. ili 2019. godine“, ali i to je, bar za sada, ostalo samo obećanje.

Dodatni optimizam ulivaju predstavnici 23 kineske kompanije, koji su povodom Dana grada (9. oktobar), posetili Užice. Tom prilikom je upriličen susret sa užičkim privrednicima a glavna tema razgovora bila je unapređenje saradnje, ali i ulaganja u Ponikve. Delegaciju je predvodila Linda Vong, predsednica grupacije Jihai, koja je gradu donirala 340.000 evra za završetak vrtića u naselju Pora. NJu je gradonačelnik Užica imenovao za svoju ekonomsku savetnicu i odlikovao specijalnim medaljom. U kineskoj delegaciji su bili predstavnici kompanija iz oblasti građevinarstva, finansija, obnovljivih izvora energije, obrazovanja, zdravstvene nege, kožarske industrije, kao i jedne grupacije u čijem sastavu posluje avio-kompanija, čiji ukupni godišnji profit iznosi oko šest milijardi dolara što je, kako je primetio gradonačelnik Užica, šestina bruto domaćeg proizvoda Srbije.

– Kineski privrednici, koji su drugi put u Užicu, zainteresovani su za realizaciju zajedničkih projekata. Predlog projekta ulaganja u aerodrom Ponikve ponećemo u Peking, a stručnjaci će analizirati sve što je potrebno. Ako se proceni da će taj projekat biti dovoljno profitabilan, vratićemo se i nastaviti razgovore – obećala je Linda Vong, koja je, osim u oblasti preduzetništva, u Kini poznata i po humanitarnom radu, pa otuda nadimak „Mama Vong“.

Saradnju sa gospođom Vong i kineskim privrednicima uspostavio je, pre nekoliko godina dok je bio ministar pravde, Nikola Selaković, poreklom Užičanin. Potencijalnim kineskim investitorima predstavljene su dve varijante projekta oživljavanja aerodroma Ponikve, koji je, inače, od strateškog značaja za užički region.

– Jedna opcija je privatno javno partnerstvo, a spremni smo i na prodaju aerodroma, pod uslovom da od njih dobijemo čvrste garancije da će biti značajnih ulaganja u ceo aerodromski kompleks. Nadam se da će nam se, posle naših susreta, javiti bar jedan od investitora iz kineske delegacije koja je nedavno posetila Užice – poručio je gradonačelnik Petković.

Nekadašnji vojni aerodrom bio je potpuno uništen 1999. godine, u NATO bombardovanju, a kasnije je postepeno obnavljan sredstvima države i inostranim donacijama. Već sedam godina je u vlasništvu Grada Užica i poseduje dozvolu za prihvat i poletanje manjih letelica (od osam do dvanaest mesta). Međutim, još uvek nije osposobljen za redovni civilni saobraćaj, jer lokalna samouprava nema novca i drugih resursa da ga aktivira. Sudeći prema podacima saopštenim na regionalnoj konferenciji „Aerodrom Ponikve – strateški cilj zapadne Srbije“, koja je održana u oktobru 2016. godine, za uspostavljanje redovnog avionskog saobraćaja na Ponikvama, neophodno je uložiti oko 2,3 miliona evra.

Mnogo prostora za saradnju

Osim projekta Ponikve, kineskim privrednicima je ponuđana saradnja i u oblasti turizma, visokog obrazovanja i zdravstva. „Gostima smo pokazali Kremna, selo poznato po prorocima Tarabićima. Rekli smo im da su oni predskazali dolazak Kineza, što je iznenadilo naše goste. Predstavili smo im ideju o izgradnju srpskog sela sa objektima iz vremena Tarabića, kao i muzeja kineske kulture, a izrazili smo i spremnost da kineskim investitorima poklonimo lokaciju na kojoj bi gradili hotelski kompleks“, kaže gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari