Dve decenije Udruženja obolelih od multipla skleroze u Užicu: Bolest treba prihvatiti i boriti se 1Foto: Grad Užice

Udruženje obolelih od multipla skleroze Zlatiborskog okruga, čije sedište je u Užicu, ima 158 članova, ali broj obolelih od te bolesti je svakako veći“, rekla je sekretarka tog udruženja Draga Petković.

Ona je, prilikom obeležavanja dve decenije postojanja udruženja, navela da je ta bolest učestala kod mladih, a potom poručila da je „hrabrost suočiti se sa njom, nositi breme života i pomoći onima čiji teret je možda veći i teži“.

Istakavši da se nerado priseća početaka, podsetila je na to da je to udruženje za dvadeset godina učinilo veliki pomak u podršci svojim članovima.

„Uspeli smo, pre svega, da ohrabrimo ljude da prihvate dijagnozu i da, koliko je to moguće, žive normalan život u uslovima koji im bolest diktira“.

Dve decenije Udruženja obolelih od multipla skleroze u Užicu: Bolest treba prihvatiti i boriti se 2
Draga Petković/Foto: Grad Užice

„Tamo gde staje struka“, navela je, „nastavljamo mi, koji se najbolje međusobno razumemo i preuzimamo kormilo preko našeg savetovališta i iskustvenom podrškom. Prenosimo iskustva jedni drugima, postajemo jači i čvršći, družeći se tokom radionica, izleta i razgovora“.

Dr Mira Gavrić Kesić, načelnica neurologije u užičkoj bolnici, istakla je da se novim terapijama, koje usporavaju progresiju bolesti, smanjuje učestalost pogoršanja i značajno se poboljšava kvalitet života obolelih.

U našoj zemlji su, kazala je, zahvaljujući naporima Ministarstva zdravlja i RFZO, dostupni najsavremeniji lekovi i istakla važnost lečenja odmah nakon utvrđivanja dijagnoze.

„Trinaest lekova koji se primenjuju u svetu dostupni su i u našoj zemlji“, istakla je načelnica neurologije, kojoj je to udruženje uručilo zahvalnicu za dugogodišnju i uspešnu saradnju.

Dve decenije Udruženja obolelih od multipla skleroze u Užicu: Bolest treba prihvatiti i boriti se 3
Mira Gavrić Kesić/Foto: Grad Užice

Navodeći da „društvo ima obavezu da učni sve da se obleli od multiple skreroze ne osete manje vredim građanima“, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević je istakla značaj uključivanja obolelih u društvene aktivnosti, kada to okolnosti dozvoljavaju.

„Grad će, u skladu sa mogućnostima, podržavati vaše aktivnosti i nikada nećemo dozvoliti da se osećate zapostavljenima. Vi najbolje znate koliko je potrebno biti uporan, istrajan i hrabar u suočavanju sa bolešću. Hrabrite jedni druge, budite jedni drugima oslonac, ne odustajte nikada, a mi ćemo biti tu da vam pružimo svaki vid podrške”, poručila je gradonačelnica.

Vredan jubilej, obeležen je uz prigodan program, u prisustvu članova, gostiju i prijatelja iz grada i drugih delova Srbije, a pojedincima i institucijama su uručene zahvalce za podršku u radu tog udruženja.

U Srbiji više od 9.000 obolelih

Od multipla skleroze, u svetu boluje više 2,5 miliona, a u Srbiji više od 9.000 ljudi. Bolest se najčešće javlja od 20. do 40. godine života, ali se može manifestovati i u drugim životnim dobima.

Suočavanje sa bolešću

„Kada se bolest prihvati, pola problema je rešeno. Moramo se truditi da živimo normalno, uzimati lekove, postaviti sebi želje, ciljeve i boriti se. Podrška porodice je veoma važna i često, kada pacijent ne prihvati dijagnozu, prvo nam se jave članovi njegove porodice“, navela je Draga Petković i svedočila o tome da se i sama teško suočila sa tom bolešću.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari