Bivša gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković nije se pojavila na jučerašnjem ročištu pred Privrednim sudom u tom gradu, gde je trebalo da svedoči u sporu za nadoknadu štete koju je protiv Grada pokrenula ATP Vojvodina u stečaju i bivši vlasnik te firme Ilija Dević. Na njenom svedočenju insistirao je Gradski javni pravobranilac kako bi se razjasnilo pod kojim okolnostima je Gojkovićeva, u vreme kada je bila gradonačelnik, potpisala ugovor o saradnji sa ATP Vojvodinom, što je bilo temelj za izgradnju nove autobuske stanice u Novom Sadu i zbog čega kasnije taj ugovor nije realizovan.


Jučerašnje ročište je odloženo za 20. juni i zbog „opuštenih“ veštaka, jer iako je na prethodnoj raspravi, još početkom aprila, veštak saobraćajne struke dobio nalog da dopuni svoj izveštaj odgovorom na dva pitanja, on je nalaz predao početkom ove nedelje. Finansijsko veštačenje uopšte nije dostavljeno jer je veštak tek pre dva dana obavestio sud da mu rukovodstvo stare autobuske stanice ne dozvoljava pristup dokumentaciji pošto nisu stranka u sporu. On je zatražio sudski nalog kako bi mogao da obavi taj posao. Sudija će van ročišta odlučiti i o zahtevu Devićevog advokata da se nalog za finansijsko veštačenje, kojim se u sadašnjoj varijantu utvrđuje gubitak koji je pretrpela nova autobuska stanica zbog nerealizovanog ugovora, proširi zahtevom za utvrđivanje ukupne štete nanete ATP Vojvodini i Deviću. Naime, osim katanca koji je stavljen na tu firmu, izgubljeno je i zastupništvo „setre“ i „mercedesa“, međunarodne i domaće linije, izgubljena je dobit od izdavanja lokala koji se nalaze u krugu stanice, kao i bonitet matičnog preduzeća Devića, Mankopa, koji je takođe uvučen u stečaj.

– Viši sud je još u decembru prošle godine naložio Privrednom sudu u Novom Sadu da u novom postupku utvrdi svu štetu nastalu zbog neispunjenog ugovora. Šest meseci posle te presude, mi smo još uvek na početku, još čekamo nalaze veštaka. U prethodnom sporu već je bilo utvrđeno da je za prva četiri meseca u 2007. od odbijanja upotrebne dozvole za stanicu koja ni posle toga nije mogla da radi, šteta koju je pretrpela samo nova autobuska stanica, procenjena na više od četiri miliona evra, ili 1,3 miliona na mesečnom nivou. Svakog meseca iznos odštete se uvećava, a konačan ceh platiće Novosađani, jer će na kraju cifra premašiti godišnji budžet Grada – rekao je Dević novinarima posle odloženog ročišta i zaključio da je reč o klasičnoj opstrukciji.

Dević nije potvrdio ni glasine da je predmet ATP Vojvodine u fazi pretkrivičnog postupka kod Tužilaštva za organizovani kriminal, ali je podsetio da su za ATP Vojvodinu i pre, a naročito posle završene izgradnje nove autobuske stanice, bili zainteresovani ljudi iz Šarićevog i klana Antuna Stanaja.

Podsetimo, Dević je 2004. na aukciji kupio ATP Vojvodinu na šest rata. U prvoj godini je ispunio investicioni plan, kupio zatim na lizing 30 novih autobusa i započeo projekat izgradnje nove autobuske stanice na placu ATP Vojvodine. Pre toga, uputio je gradskim vlastima pismo o nameri, a nakon što se gradska skupština saglasila sa planom, potpisan je ugovor kojim je bilo predviđeno da stara autobuska stanica radi kao terminal za prigradske linije, dok bi nova preuzela međugradske i međunarodne polaske uz uslov da se preusmeri saobraćaj na tu lokaciju. Ipak, svoj deo ugovora Grad nije izvršio, tako da stanica u koju je uloženo oko 30 miliona evra nije proradila. Pod pritiskom kreditnih obaveza, ATP Vojvodina je otišla u stečaj a oko 500 zaposlenih je izgubilo radna mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari