U Srbiji broj putnika u međunarodnom saobraćaju u 2021. povećan za više od 50 odsto 1Foto: Beta/Dragan Gojić (arhiva)

U Srbiji je broj prevezenih putnika u međunarodnom saobraćaju u 2021. godini povećan za 55,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Povećan je i unutrašnji prevoz putnika za 9,9 odsto, što je uticalo na rast ukupnog broja prevezenih putnika za 11,8 odsto.

Količina prevezene robe u 2021. godini veća je za nešto više od 40 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Kada je u pitanju unutrašnji prevoz robe, on je prema izveštaju RZS-a veći za oko 65 odsto, dok je u međunarodnom prevozu robe zabeleženo povećanje izvoza robe za 25 odsto i uvoza 21,6 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Posmatrano prema granama saobraćaja, ukupan broj prevezenih putnika u drumskom saobraćaju porastao je u odnosu na prethodnu godinu za 10,7 odsto, a na to povećanje uticao je prevoz putnika u unutrašnjem saobraćaju, koji je u 2021. godini povećan za 10,3 odsto, dok je broj putnika u međunarodnom saobraćaju porastao za oko 31 odsto.

Prema izveštaju RZS-a ukupna količina prevezene robe u drumskom saobraćaju u 2021. godini veća je nego u 2020. za polovinu, dok je obim rada u tonskim kilometrima povećan za 30 odsto.

Broj prevezenih putnika u železničkom saobraćaju beleži rast od 6,6 odsto, a ostvareni rad, iskazan u putničkim kilometrima, veći je za oko 22 odsto.

Količina izvezene i uvezene robe je porasla, pa je ukupna prevezena roba u železničkom saobraćaju veća za oko tri odsto, a obim rada u tonskim kilometrima, u železničkom saobraćaju porastao je za 6,5 odsto.

Prema izveštaju RZS-a količina nafte transportovane naftovodima pokazuje rast od oko 10 odsto, a u istom periodu transport prirodnog gasa gasovodima porastao je za 13,5 odsto.

Takođe se uočava rast u vazdušnom saobraćaju, kad je reč o broju prevezenih putnika i ostvarenom obimu rada jer je broj prevezenih putnika, u poređenju sa prethodnom godinom, veći za 75 odsto, a ostvareni obim rada za 63 odsto.

Kada se posmatra prevoz robe u vazdušnom saobraćaju takođe je zabeležen porast – u 2021. godini povećana je količina prevezene robe za 12 odsto, a obim ostvarenog rada nešto više od devet odsto.

Saobraćaj unutrašnjim plovnim putevima beleži porast kako u količini prevezene robe, tako i u obimu rada, iskazanom u tonskim kilometrima. Povećanje je delimično uzrokovano i zbog povećanja broja izveštajnih jedinica.

Granični promet drumskih putničkih vozila na ulasku u Srbiju u 2021. godini veći je za 46,3 odsto, a broj domaćih vozila veći je za preko 50 odsto, dok je broj vozila sa stranom registracijom takođe porastao za 44 odsto.

Kod teretnih vozila, zabeležen je rast vozila koja su ušla u Srbiju za blizu 15 odsto kao i onih koja su izašla iz Srbije za blizu 10 odsto.

U oblasti telekomunikacija, zabeleženo je povećanje broja polaznih poziva u mobilnoj telefoniji za 1,3 odsto, dok su u fiksnoj telefoniji ostvarene minute saobraćaja opale za 18 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Klasične poštanske usluge u 2021. godini, u poređenju sa 2020. godinom, beleže pad kod usluga platnog prometa od šest odsto, a kod paketskih pošiljaka rast od sedam odsto.

Ukupan broj zaposlenih lica je veći u za manje od jedan odsto, svega 0,3 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari