Na sastanku sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem obavestili smo ga da je nedavno sazivanje sednice Socijalno-ekonomskog saveta bez učešća Konfederacije slobodnih sindikata grubo kršenje Zakona o radu i Zakona o Socijalno-ekonomskom savetu. Naša sindikalna centrala je morala da dobije poziv za taj sastanak, jer je rešenjem Ministarstva za rad i socijalnu politiku od 3. maja utvrđena reprezentativnost KSS čime smo stekli pravo da učestvujemo na sastancima SES-a.

Tražili smo od premijera da se odluka o uključivanju KSS u SES što pre sprovede i dobili smo obećanje da će tako i biti. U slučaju da do toga ne dođe spremni smo da započnemo štrajk i tako se izborimo za naša prava – izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Ivica Cvetanović, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata.

On je dodao da će sednica predsedništva KSS biti održana sledeće sedmice, i na njoj će se u zavisnosti od razvoja situacije doneti odluka o štrajku. Cvetanović je istakao da ih je premijer Dačić upoznao sa tim da ga sekretarijat Socijalno-ekonomskog saveta iz bivšeg sastava nije obavestio o tome da je KSS reprezentativni sindikat pa je zbog toga usledilo nepozivanje na sastanak.

– Dakle reč je o opstrukciji sindikata i poslodavačke organizacije koji su bili u prošlom sazivu SES-a. Takođe, poziv nije usledio ni zbog toga što se Odbor za utvrđivanje reprezentativnosti, a koji čine predstavnici sadašnjih članica SES-a, žalio na odluku o prijemu KSS, neosnovano tvrdeći da je to urađeno na nepropisan način. Oni imaju pravo da se žale nadležnim sudovima na šta god žele, ali zakon mora da se sprovodi i sekretarijat SES-a je bio dužan da Dačića obavesti da smo mi reprezentativni sindikat i shodno tome imamo pravo da učestvujemo na sastancima tog tela – naglasio je Cvetanović. On je izrazio nezadovoljstvo što KSS nije bio konsultovan oko donošenja rebalansa budžeta, iako je tim budžetom najveći udar izvršen na javni sektor.

Vlada Srbije je juče saopštila da je premijer Dačić na sastanku sa predstavnicima KSS istakao da je potreban najširi konsenzus o merama koje Vlada preduzima kako bi Srbija izašla iz ekonomskih teškoća, teret krize ravnomerno rasporedio i zaštitili najširi slojevi stanovništva. Istaknuto je opredeljenje Vlade Srbije da prilikom donošenja odluka i predloga zakona konsultuje i sindikalne organizacije i naglašeno da će u narednom periodu biti rešena sva sporna pitanja oko reprezentativnosti sindikata i poslodavaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari