Udruženja traže smenu Mihajlović navodeći da firma njenog ujaka istražuje nalazište litijuma 1Zorana Mihajlović Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Udruženja građana Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini, Pakt i Ne damo Jadar zatražila su danas da ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihailović hitno podnese ostavku zato što je, kako su navela, firma njenog ujaka dobila dozvolu da istražuje prisustvo litijuma na teritoriji Valjeva.

Kako je navedeno u saopštenju tih udruženja, preduzeće Euro litijum Balkan koje poseduje istraživačku dozvolu za istraživanje prisustva litijuma na teriotoriji grada Valjeva, angažovalo je preduzeće „Zajača ing“ čiji je vlasnik Milutin Bojić, rođeni ujak ministarke Mihailović.

„Na taj način je ozbiljno narušen integritet funkcija koje obavlja Zorana Mihailović, jer je upravo njeno ministarstvo izdalo kompaniji Euro litijum Rešenje o odobrenju istraživačkih radova, pa se i javnost s’ pravom pita da li je potom ta kompanija vratila na ovaj način kontra uslugu ministarki rudarstva“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da postoje i brojna svedočenja meštana doline Jadra da je ista firma izvodila istražna bušenja i za kompaniju Rio Tinto, ali se niko svojevremeno nije setio da zabeleži ove događaje, pa konkretnih dokaza, osim svedočenja meštana nema.

Kompanija ujaka Zorane Mihailović je od 2012. sarađivala, kako se navodi, i dobijala javne nabavke od Elektroprivrede Srbije i rudarskog basena Kolubara Lazarevac u ukupnoj vrednosti od oko 689.000 evra.

Udruženja u zajedničkom saopštenju ističu da planirana istraživanja u Valjevu, Jagodini, Gornjem Milanovcu, Požegi i Kragujevcu imaju za krajnji cilj iskopavanje litijuma, dok se hemijska prerada planira samo u Loznici.

„Aktuelna ministarka i potpredsednica Vlade Srbije (Mihajlović) duguje odgovore javnosti na pitanje koja je uloga nje i njenog ujaka u sveopštem ‘napadu’ na prirodna bogatstva i litijum u Srbiji jer u ozbiljnim pravnim državama kompromitacija integriteta funkcionera, neminovno bi vodila ka ostavci, a tužilaštvo treba da utvrdi da li u takvim slučajevima ima i elemenata prikrivene korupcije“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari