Udruženje Zaštitimo Jadar i Rađevinu: Rio Tinto izdaje u zakup zemljište planirano za rudnik 1Foto: Beta/MILAN TIMOTIĆ/DS

Poljoprivrednom i šumskom zemljištu, koje je zbog potreba otvaranja rudnika litijuma kod Loznice i izgradnje objekata, Vlada Srbije proglasila građevinskim, vraćen je prvobitni status, a parcele koje je kupila kompanija Rio Tinto date su poljoprivrednicima u zakup, izjavila je danas predsednica Udruženja „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“ Marija Alimpić.

Ona je rekla da je 1. aprila ove godine to Udruženje uputilo podnesak Sekretarijatu Bernske konvencije Saveta Evrope u Strazburu, čiji je potpisnik i Srbija, i da je Vlada Srbije, odnosno katastar, već 7. aprila preimenovao zemljište iz gradjevinskog u poljoprivredno i šumsko.

Gradjanima Jadra i Radjevine je, prema njenim rečima, to važno zbog visine poreza koji se obračunava na te dve kategorije zemljišta.

Alimpić je rekla da su kancelarije Rio Tinta u selu Brezjak na planiranoj lokaciji rudnika prazne kao i da su u kancelariji u Loznici navučene zavese.

Vlada Srbije je, posle serije protesta ekoloških udruženja, u januaru ove godine donela Uredbu o prestanku važenja Uredbe o utvrdjivanju Prostornog plana područja posebne namene za otvaranje rudnika litijuma kod Loznice, ali status zemljišta ostao je nepromenjen.

„Vlada Srbije i kompanija Rio Tinto pokušali su da deluju kao korporacija u zajedničkom interesu kako bi otvorili rudnik litijuma, bez obzira na štetne posledice po životnu sredninu i meštane ovog dela zapadne Srbije“, rekla je Alimpić.

Istakla je da bi „nadležna ministarstva trebalo da se obaveste da se u svetu, kao na primer u Švedskoj i SAD, planira otvaranje fabrike natrijum-jonskih baterija i da bi litijumske baterije koje se koriste za električna vozila za nekoliko godina, dok bi se otvorio rudnik u Srbiji, postale prošlost“.

Alimpić je rekla da stručnjaci tvrde da su natrijum-jonske baterije daleko efikasnije od litijumskih, jeftinije, ekološki prihvatljivije zbog mogućnosti reciklaže, kao i da nisu toksične kao litijumske.

Kompanija Rio Tinto, odnosno njena ćerka Rio Sava Exploration je tokom aprila radila rekultivaciju geoloških bušotina na parcelama koje je kupila za potrebe otvaranja rudnika, a koje je izdala u zakup.

Ta kompanija, medjutim ima problema sa zakupcima jer su je, kako je saopštila, meštani obavestili da su pojedini zakupci na parcelama koje su u njenom vlasništvu, posadili „odredjene neodobrene sorte“.

Rio Sava Exploration je u saopštenju navela da će proveriti stanja na tim parcelama, kako bi se utvrdilo da li se zemljište koristi u skladu sa potpisanim ugovorom o zakupu koji obavezuje zakupca da upotrebljava zemljište u skladu sa relevantnim zakonskim odredbama.

Dodaje se da Rio Sava Exploration zahvaljuje meštanima na angažovanju i poziva sve zainteresovane strane da i ubuduće ukažu na sve potencijalne situacije koje se zajedno mogu sprečiti.

Alimpić je rekla da je Sekretarijat Bernske konvencije na žalbu tog udruženja da bi otvaranjem rudnika bio ugrožen biodiverzitet tog zaštićenog područja nedavno odgovorio da je ministarka zaštite životne srednine Irena Vujović obavestila to telo da je Vlada Srbije donela Uredbu o prestanku važenja Uredbe o utvrdjivanju Prostornog plana područja posebne namene za otvaranje rudnika litijuma, realizacijom projekta „Jadar“.

Vlada Srbije je, kako je navedeno u odgovoru, donela je i Odluku o prestanku Odluke o obrazovanju Radne grupe za implementaciju projekta „Jadar“.

Dodaje se da je u toku i obustavljanje postupka o potrebi procene uticaja na životnu sredinu izgradnja dalekovoda za potrebe rudnika, a da je Zavod za zaštitu prirode, koji je izdao pozitivno Mišljenje o uslovima zaštite prirode zbog realizacije tog projekta, stavio taj akt van snage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari