Ugostitelji iz Niša od večeras dodatno skraćuju radno vreme zbog kovid propusnica 1Foto: R. Balać

Predsednik Udruženja ugostitelja „Konstantin“ Bojan Mitić rekao je danas da će najveći broj ugostitelja u Nišu skratiti radno vreme do 20.00 časova zbog stupanja na snagu mere koja predviđa važenje kovid propusnica od tog vremena. 

Mitić je rekao za agenciju Beta da je nakon što su kovid propusnice prvi put uvedene, manje od pet odsto ugostitelja je radilo nakon 22.00 časa, a sada će, dodao je, taj procenat biti isti ili manji.

„Odlučujemo se za skraćenje radnog vemena jer su sankcije predviđene za kršenje mera rigorozne“, kazao je Mitić.

Prema njegovim rečima, većina ugostitelja ima među svojim zaposlenima one koji se nisu vakcinisali, „što im zakon i Ustav dozvoljavaju“.

„Ne možemo da zbog toga diskriminišemo zaposlene, jer bi time došli u opasnost da nas neko tuži. Zbog toga se odlučujemo na skraćenje radnog vremena, bez obzira koliko to uticalo na naše poslovanje“, izjavio je Mitić.

On je kazao da ugostitelji imaju brojne nedoumice u vezi kovid propusnica i zato se odlučuju da idu „linijom manjeg otpora“.

„Ne znam kako izgledaju te kovid propusnice i da li imam pravo u uvid u lična dokumenta ljudi, a sve to podleže nekim sankcijama“, istakao je Mitić.

Zbog uvođenja kovid propusnica, dodao je, ugostitelji su prinuđeni da pojedine proslave otkažu ili odlože.

„Poslovanje je teško održivo. U rashodnoj strani je ostala ista cifra, a prihodovna strana nam se svakom uredbom sve više i više smanjuje“, naglasio je Mitić.

Koordinator Komunalne milicije Dejan Mitić u Nišu rekao je za lokalne medije da su tokom vikenda kažnjeni vlasnici tri ugostiteljska objekta sa po 300.000 dinara jer su nakon 22 sata u objektima bili gosti bez validnih kovid propusnica.

Gosti bez kovid propusnica, njih 18, kažnjeni su sa po 5.000 dinara, tri odgovorna lica u tim objektima kažnjena su sa 150.000 dinara, a kovid redari dobili su kaznu od po 30.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari