UGS Nezavisnost: Radnici Tigar Tajersa u Pirotu traže veće plate 1Tigar Tajers u Pirotu Foto: Z. Panić

Radnici u kompaniji „Tigar Tajers“ u Pirotu organizovali su jednočasovnu obustavu rada, na poziv fabričkog sindikata UGS „Nezavisnost“ koji traži povećanje plata i njihovo redovno usklađivanje sa rastom cena, objavljeno je na portalu UGS-a.

Predsednik „Nezavisnosti“ u kompaniji Goran Jovanović rekao je da je protest održan u nedelju i da je protekao bez problema, da su se pridružili i radnici koji nisu članovi tog sindikata, te danije bilo nikakvih pritisaka poslodavca.

„Štrajk upozorenja smo organizovali nakon što smo bezuspešno zahtevali povećanje zarada za 20 odsto. Izračunali smo da su naše zarade za poslednjih desetak godina realno opale za približno 40 odsto, a smatramo i da su zaposleni veoma zaslužni za odlične poslovne rezultate kompanije“, rekao je Jovanović.

Dodao je da, pored jednokratnog povećanja zarada, „Nezavisnost“ traži i da se plate usklađuju sa rastom cena na malo kako bi se zaštitio životni standard radnika i nihovih porodica.

Jovanović je rekao da u poslovodstvu kompanije poslednjih godina na čudan način porede plate u „Tigar Tajersu“ jer su „nekada za poređenje uzimali gumarsku industriju u kojoj tada, zapravo, nisu imali ozbiljnu konkurenciju“.

„Sa pojavom drugih stranih kompanija u proizvodnji automobilskih guma menadžeri ‘Tigar Tajersa’ o platama svojih zaposlenih govore kao o nadprosečnim u privredi Pirota“, rekao je Jovanović.

Sindikat „Nezavisnost“ u kompaniji ima, kako je navedeno, svoju računicu argumentovanu konkretnim podacima članova sindikata jer je prosečna januarska plata radnika u proizvodnji iznosila oko 77.000 dinara za 24 redovne dnevne smene, plus tri smene tokom prazničkih dana i četiri noćne smene, sa još dve dnevnice za rad nedeljom.

„Nismo mi u Nezavisnosti nerealni u svojim zahtevima jer znamo da je naša kompanija prošle godine imala prihod od 100 miliona evra, što je znatan skok u odnosu na 2020. godinu. Znamo da se više od 90 odsto proizvodnje izvozi, kao i da je kompanija poslednjih godina investirala nekoliko stotina miliona evra u proširenje kapaciteta, zbog čega je i nama drago. Ali, zašto bi onda stagnirale zarade radnika“, upitao je Jovanović.

U „Nezavisnosti“ su identifikovali i neke nepravilnosti u načinu obračuna zarada, odnosno da se rad na istim pozicijama ne vrednuje jednako, posebno kada je reč o radnicima angažovanim preko agencija.

Jovanović je rekao da će se o daljim koracima sindikata u kompaniji konsultovati sa rukovodstvom Granskog sindikata metalaca „Nezavisnost“ kojem pripadaju i da očekuju i podršku evropske granske sindikalne „porodice“.

Kompanija „Tigar Tajers“ posluje u sastavu francuske grupacije „Mišlen“ i u Pirotu zapošljava približno 3.600 radnika u stalnom radnom odnosu i još oko 600 radnika angažovanih preko agencija po ugovorima na određeno vreme. Po vrednosti izvoza, pirotska kompanija je na četvrtom mestu u privredi Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari