Umesto keša i kartice - plaćanje mobilnim telefonom 1Foto: FoNet/ NBS

Svi koji imaju „pametan“ telefon i klijenti su Poštanske štedionice od četvrtka mogu u više od 320 radnji Merkatora, Idee i Rode račun da plate preko aplikacije – bez gotovine i platnih kartica.

Kako je saopštila Narodna banka Srbije, novi način plaćanja moguć je na svakom mestu koje ima oznaku „IPS“, a plaćaće se uz pomoć aplikacije za mobilno bankarstvo jednostavnim prikazivanjem ili skeniranjem NBS IPS QR koda i to odabirom jedne od dve opcije – „IPS pokaži“ ili „IPS skeniraj“.

U praksi to će izgledati tako što kupac dođe na kasu, otvori aplikaciju banke, klikne na ikonu na kojoj piše „IPS pokaži“, potvrdi identitet, što će u zavisnosti od banke biti – ili skeniranjem lica ili otiskom prsta.

Kada se na ekranu pojavi IPS QR kod, trgovac ga skenira čitačem ili ako se radi o manjim trgovinama, kamerom na telefonu na kojem već postoji aplikacija za prihvatanje instant plaćanja.

Druga opcija, IPS skeniraj, podrazumeva takođe ulazak u aplikaciju banke, gde se klikne na ikonu na kojoj to piše i potom kamerom na mobilnom skenira IPS QR kod, nakon čega se kupcu u aplikaciji pojavljuje iznos sa računa kupovine.

Kada kupac potvrdi svoj identitet, plaćanje računa biće završeno za nekoliko sekundi.

Najveća prednost ove tehnologije u slučaju kupaca je to što im u cene neće biti uračunata nikakva provizija jer je trgovci ne plaćaju bankama kao što je to u slučaju platnih kartica, te to neće zaračunavati ni svojim potrošačima.

S druge strane, prednost za trgovce je ta što će novac od ovako plaćenih računa dobiti odmah, a ne naknadno kao kada se plaća karticama.

Ovako osmišljen sistem za sada od trgovaca primenjuje se samo u prodavnicama Merkator grupe, od banaka u sistem je prva ušla Poštanska štedionica, ali plan je da narednih dana i ostale banke koje su dobile odobrenje NBS krenu sa ažuriranjem aplikacija.

Tako da bi uskoro i klijenti Komercijalne banka, AIK banke, Erste banke, Credit Agricole, Eurobank, NLB banke i Direktne banke mogli da dobiju mogućnost instant plaćanja računa preko aplikacije.

Sistem koji u Kini funkcioniše odavno, Srbija je u okruženju među prvima pokrenula, a za predsednika Nacionalne organizacije potrošača Srbije Gorana Papovića to je dobra stvar.

– Pozdravljamo odluku da se uvede ovakva vrsta plaćanja, ovim stvaramo novu generaciju potrošača jer činjenica je da ovo neće moći svi da koriste. To je namenjeno mlađima, onima sa pametnim telefonima i sigurno je da to neće svi koristiti – isitče Papović.

Ono što je, kako kaže, bitno napomenuti jeste da nema provizije i da je s te strane ovo dobra stvar za potrošače.

Na pitanje da li na ovaj način trgovci mogu da zloupotrebe kupce ili da dođe do bilo kakve vrste zloupotreba Papović kaže da je ovo najbezbedniji sistem.

– Mi smo među prvim zemljama u okruženju koje su to uvele i verujte ovo je najbezbedniji sistem plaćanja, mi smo u organizaciji odavno pričali o tome. Osim toga, velika prednost je to što nema provizije, jer su pojedini trgovci naknade koje im naplaćuju banke uračunavali u cene koje su potrošači plaćali – napominje Goran Papović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari