Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila je juče dve kreditne linije u visini od ukupno 40 miliona evra Unikredit banci u Srbiji, namenjene podsticanju stambenog kreditiranja i podrške malim i srednjim preduzećima. Polovina sume namenjena je MSP sektoru, a druga polovina stambenim zajmovima.

Predsednik EBRD-a Suma Čakrabarti ocenio je da su ove dve kreditne linije važne same po sebi, ali da su takođe i deo šire slike, sa ciljem da se „srpska privreda podmladi i Srbija razvije“. On je dodao da u tome posebnu ulogu imaju mala i srednja preduzeća, čiji razvoj omogućava privredi da bude izdržljivija. Prvi čovek EBRD-a je podsetio i da je tokom ove posete Beogradu sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem potpisao memorandum o razumevanju, koji treba da doprinese poboljšanju poslovne klime u Srbiji i razvoju privrede.

Komentarišući ekonomske mere srpske Vlade, Čakrabarti je ocenio da je „oporavak impresivan“, da se vide i znaci, doduše još blagog privrednog rasta, ali i rezultati fiskalne konsolidacije, što su sve teške reforme.

– Postoji još nekoliko pitanja oko javnog duga, koja moraju da se drže pod kontrolom, ali rezultati su impresivni, naročito s obzirom na prošlogodišnje poplave. Naše mišljenje je da je Srbija atraktivna destinacija za investicije i radićemo na tome da se proširi mreža investitora koji to razumeju. U tom cilju ćemo u februaru imati investicionu konferenciju u Londonu na kojoj ćemo širokom krugu ulagača, ne samo iz Evrope, nego i iz Kine, Indije i Amerike predočiti prednosti Srbije i, nadamo se, privući nova ulaganja u ovu zemlju – rekao je Čakrabarti.

Prvi čovek Unikredit banke u Srbiji Klaudio Čezario rekao je da je ta banka treća u Srbiji po veličini, ali da je najaktivnija u odobravanju novih kredita, naročito kada su u pitanju subvencionisani stambeni krediti i zajmovi MSP sektoru.

– Fokusirani smo na mala i srednja preduzeća, koja predstavljaju kičmu ekonomije i pružaju najveći potencijal za rast u budućnosti. Unikredit je za manje od godinu dana duplirao portfolio ovakvih klijenata (MSP i stambeni zajmovi), što je jasan znak koliko pružamo podršku realnom sektoru – rekao je Čezario.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari