Unilever odbio ponudu Kraft Hajnca od 143 milijarde dolara 1Foto: EPA/ LEX VAN LIESHOUT

Unilever, jedan od najvećih proizvođača potrošne robe na svetu, odbio je ponudu prehrambenog giganta Kraft Hajnca za preuzimanje, vrednu 143 milijarde dolara.

Ponuda firme iza koje stoje jedan od najbogatijih ljudi sveta Voren Bafet i brazilski investicioni džin 3G akcionarima Unilevera donela bi 50 dolara po deonici, što je 18 odsto više od cene po kojoj se hartijama ovog konglomerata u četvrtak, pre nego što su ove informacije objavljene, trgovalo na berzi. Ipak, britansko-holandska firma je saopštila da takva ponuda „fundamentalno potcenjuje Unilever“ te da je kompanija „odbila ponudu jer u njoj ne vidi nikakvog osnova, ni finansijskog ni strateškog, za svoje akcionare“.

Kraft Hajnc je saopštio da se uprkos odbijanju, raduje budućim razgovorima, dok je Unilever saopštio da ne vidi osnovu za dalju diskusiju. Posle ovakvog stava uprave Unilevera, može se očekivati pokušaj neprijateljskog preuzimanja od strane Kraft Hajnca.

Unilever je firma koja stoji iza proizvoda kao što su Dav sapuni, Knor supe, Lipton čajevi, Rama margarin, Axe dezodoransi, Cif deterdžent, Domestos, Rexona, Signal pasta za zube itd. Kraft Hajnc proizvodi poznati Hajnc kečap, ali i Filadelfija krem sireve i mnoge druge proizvode, dominantne na tržištu SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari