Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS) saopštilo je juče da je Ministarstvo poljoprivrede u javnom pozivu za najpovoljnijeg ponuđača radi isporuke goriva za prolećne radove u poljoprivredi u 2013. godini propisalo uslove koje ne može da zadovolji više od 80 odsto benzinskih pumpi u zemlji. Kako se navodi, u javnom pozivu su navedeni „krajnje diskriminatorski kriterijumi, koje nedvosmisleno može da zadovolji samo NIS“.


– Umesto da pruži mogućnost snabdevanja poljoprivrednika dizel gorivom na celoj teritoriji Srbije na transparentan, bezbedan i logistički efikasan način, država je jednom administrativnom merom, iz lanca snabdevanja agrara unapred izbacila više od 80 odsto benzinskih pumpi u zemlji – navodi se u saopštenju.

NKS saopštava da su se nadležni potpuno oglušili o apele tog udruženja, velike većine naftnih kompanija i poljoprivrednika, koji su pokušali da ukažu na probleme koje je prethodni put izazvao takav način prodaje goriva. Poljoprivrednici će biti primorani da na nepropisan, nebezbedan i krajnje rizičan način transportuju velike količine goriva sa udaljenih benzinskih pumpi, a pošto po pravilu nemaju ni odgovarajuće uslove za skladištenje tih količina goriva, dovešće u veliku opasnost i sebe i sve u svojoj okolini – ocenili su UNKS.

To udruženje je najavilo da će pokrenuti sve raspoložive pravne postupke kako bi zaštitio prava svojih članica, jer je Uprava za agrarna plaćanja, kako navode, izvršila nedopustivu povredu pravila propisanih Zakonom o zaštiti konkurencije. Kako je navedeno u oglasu, javni poziv se objavljuje radi prikupljanja ponuda ovlašćenih distributera spremnih da isporuče količine od maksimalno 105 miliona litara za obavljanje prolećnih radova, a očekivano je da 80 odsto bude dizel D2, a 20 odsto evrodizel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari