Uskoro saobraćaj na mostu na Ibru 1Foto: EPA/Djordje Savic

Radovi na revitalizaciji ibarskog mosta koji deli Južnu i Severnu Mitrovicu privode se kraju kako bi on, 19 godina nakon rata, ponovo bio pušten za saobraćaj što je prethodno dogovoreno u Briselu.

Prošle nedelje asfaltiran je i kružni tok na severnoj strani, preneo je RSE.

Predsednik Južne Mitrovice Agim Bahtiri prethodno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) izjavio da se otvaranje mosta očekuje u junu. Kako je dodao, on će zajedno sa gradonačelnikom Severne Mitrovice, Goranom Rakićem, kao i predstavnicima EU, zvanično otvoriti most.

Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova prošle nedelje u Severnoj Mitrovici nije mogla da precizira datum otvaranja mosta, navodeći da to zavisi od građevinskih radova i vremenskih uslova, ali je istakla da se radovi „ne odvijaju tempom kojim bi želeli“.

Radovi na mostu su nakon godinu dana od prekida na severnoj strani nastavljeni marta 2018. Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić u aprilu 2017. naložio je prekid radova usled, kako je tada izjavio, niza incidenata u Severnoj Mitrovici i zatražio od međunarodnih i lokalnih bezbednosnih organa da se osigura bezbednost građana, a od Evropske unije poštovanje Briselskog sporazuma.

Projekat revitalizacije mosta finansira Evropska unija i košta oko 1,2 miliona evra. Saobraćaj na mostu trebalo je da bude otvoren u januaru 2017. godine.

Most je trenutno otvoren samo za pešake.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari