Rezultati 81. Međunarodnog sajma poljoprivrede, održanog od 20. do 26. maja u Novom Sadu, u potpunosti su zadovoljili organizatore. Iako se Srbija tih dana suočavala sa posledicama poplava, prema rečima direktora Direkcije za komercijalne poslove Bojana Gajića, Sajam nije bilo moguće odložiti.


– Prijavljeno je bilo mnogo stranih izlagača, a eventualno pomeranje termina bi nas izbacilo iz kalendara sajamskih dešavanja. Otvoreni prostor Novosadskog sajma bio je angažovan za 18 odsto više nego ranije, a zatvoreni je imao angažmana kao i ranijih godina, što je dobro, jer u regionu opada broj angažovanog prostora na sajmovima – kazao je Gajić i napomenuo da je bilo ukupno 12 otkaza od čega su tri bila iz inostranstva.

On je istakao i da je izuzetno bitno bilo partnerstvo Holandije, zemlje koja je “ispod mora dok je Srbija bila ispod vode”.

Broj prodatih karata procenjuje se na oko 80.000, a tačan broj biće poznat nakon što se utvrdi broj ulaznica prodatih preko privrednih komora i poljoprivrednih zadruga.

Gajić je rekao i da je Novosadski sajam uplatio dva miliona dinara na račun Vlade Srbije za poplavljena područja, kao i da su se skoro svi zaposleni odrekli jedne dnevnice, dok je Sindikat kupio pelene i hranu za bebe.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Danilo Golubović kazao je da je Poljoprivredni sajam pokazao da je brend čitavog regiona.

– Posebno zadovoljstvo predstavlja to što je partner bila Holandija, zemlja koja spada među najveće poljoprivredne sile sveta – istakao je Golubović naglasivši da su poplave otežale organizaciju nacionalne izložbe stoke, jer najveći broj odgajivača dolazi iz Mačve, predela koji je bio u dobroj meri poplavljen.

Ataše za poljoprivredu za Zapadni Balkan u Ambasadi Kraljevine Holandije Martin Vehen bio je zadovoljan nastupom svoje zemlje, predstavljanjem kompanija, kao i sastancima i diskusijama održanim tokom Sajma.

– Ceremonija imenovanja ruže „Novosađanka“, kao i događaj koji smo nazvali „Savršen spoj – srpska vina i holandski sirevi“ predstavljali su lep način da proslavimo uspešnu poslovnu nedelju i završetak Poljoprivrednog sajma – kazao je Vehen.

Rezultatima Sajma zadovoljni su bili i generalni sponzor, kompanija Delta Đenerali osiguranje, Banka partner – “Credi Agricole banka” Srbija i Regionalni centar Vojvodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari