Fiskalni savet apelovao je juče na sve političke stranke da tokom izborne kampanje ne daju nerealna obećanja o eventualnim poreskim rasterećenjima ili povećanju rashoda, koja bi mogla dodatno ugroziti javne finansije zemlje.


„Situacija je već dovoljno ozbiljna – javni dug zemlje će do kraja 2012. preći 50 odsto BDP-a. Probijanje granice javnog duga od 45 odsto BDP-a nije kratkoročnog karaktera, pa takvo stanje zahteva od budućeg saziva Skupštine Srbije i Vlade hitne mere već uz rebalans budžeta za ovu godinu, koje će predviđati oštro rezanje rashoda, ali i delimično povećanje prihoda“ procenjuje Fiskalni savet.

Osnovni prioritet buduće Vlade, bez obzira koje će je stranke činiti, mora da bude značajno i naglo smanjenje deficita, kako bi se usporio, a potom i zaustavio rast javnog duga, upozoravaju iz Fiskalnog saveta i dodaju da je to ne samo zakonska obaveza, uslov za produžetak aranžmana sa MMF-om, nego je i „suštinski uslov za sprečavanje dužničke krize zemlje“.

„Svaki predlog u izbornoj kampanji o jednostranom smanjivanju prihoda ili povećanju rashoda vodi dodatnom povećanju deficita umesto njegovom smanjenju, što je u situaciji u kojoj se zemlja nalazi, neodrživo“ zaključuje Fiskalni savet i najavljuje da se tokom izborne kampanje više neće oglašavati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari