Većina kafića u Nišu nije otvorena zbog ograničenja 1Foto: Danas arhiva

Većina ugostiteljskih objekata u Nišu danas neće biti otvorena zbog mnogih ograničenja koja su propisana, saopštilo je Udruženje ugostitelja Niša.

– Za mnoge ugostitelje ograničenje u kvadraturi i dužini radnog vremena nepremostiva je prepreka koja obesmišljava otvaranje, jer zbog fiksnih troškova i broja angažovanih radnika ne postoji ekonomska opravdanost otvaranja radnji u ovom trenutku- navedeno je u saopštenju Udruženja.

Mnogi ugostitelji su vrlo skeptični da li postoji opravdanost poslovanja u uslovima kada je uz ograničenja koje je propisala struka, pitanje i koliko će imati gostiju zbog straha od korona virusa i boravka u prostorima gde boravi više ljudi.

-Većina vlasnika restorana i kafića u Nišu sačekaće dalju relaksaciju donetih mera i početi s radom u drugoj polovini maja i početkom juna – dodaju ugostitelja Niša.

Niški ugostitelji predložiće Gradskoj upravi da razmotri umanjenje cene zakupa površina za postavljanje letnjih bašti, imajući u vidu da je grad Novi Sad to već uradio.

Sektor turizma i ugostiteljstva, prema njihovim rečima, zbog pandemije je pretrpeo težak udarac koji potvrdjuju svi ekonomski pokazatelji, tako da će oporavak tog sektora trajati sigurno narednih par godina.

U Udruženju kažu da se oko 550 privrednika u Nišu bavi ugostiteljstvom, a oni upošljavaju više od 4.000 radnika.

U okviru novih ublažavanja mera u Srbiji od danas počinju da rade restorani i kafići na teritoriji cele zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari