Vlada Srbije donela je juče odluku da limitira cene hleba, a u skladu sa kretanjima cena pšenice i brašna. Udruženja potrošača zadovoljna su jučerašnjom odlukom vlade, kojom je precizirano da će ubuduće vekna „sava“ od 500 grama u maloprodaji moći da košta najviše 45,97 dinara. Prema obrazloženju odluke, to pojeftinjenje od 15 odsto, nastalo je kao posledica kretanja na tržištu pšenice i brašna.


– To je sasvim razumna odluka, i raduje me što se Ministarstvo poljoprivrede time suprotstavilo Uniji pekara koja je najavila poskupljenju, iako tu kalkulaciju nismo mogli da dešifrujemo. Mi smo od Komisije za zaštitu konkurencije zatražili tumačenje da li se u Uniji cene formiraju prema kartelskom dogovoru, odgovor očekujemo, a u međuvremenu se nadamo da će se pekari ponašati tržišno i da će sniziti cene ne samo hleba nego i peciva, na kome u stvari, najviše zarađuju – kaže za Danas Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača.

I Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača kaže da je odluka očekivana i da ohrabruje potez vlade „koja se osmelila na ovakav potez i to u trenutku kada se sa svih strana najavljuju nova poskupljenja životnih namirnica“. On ističe i da bi se moglo postaviti pitanje da li je nivo cena realno određen s obzirom na to da se na tržištu očekuje pojeftinjenje brašna i pšenice.

Podsetimo, Institut za ekonomiku poljoprivrede pre desetak dana je utvrdio da bi vekna hleba „sava“ od 500 grama u maloprodaji bi trebalo da košta 32,17 dinara, a u veleprodaji 27,37 dinara. Prema toj računici, formiranoj na osnovu berzanske cene pšenice ali i ostalih inputa koji učestvuju u proizvodnji, hleb sada plaćamo za oko 30 odsto skuplje, a dominantna cena u trgovini se kreće oko 55 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari