Veliko interesovanje za crkvenu zemlju 1

Prva licitacija poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu SPC Zrenjanin, nakon što je crkvi vraćena restitucijom, održana je u sredu uveče u prostorijama Crkvene opštine i uspešno je završena.

Ukupno 75 hektara u komadu bukvalno je „planulo“ po visokoj zakupnini od 520 evra po hektaru, što je i granica isplativosti za ovaj posao. Zemlju je sa početnih 350 evra po hektaru na kraju izlicitirao zrenjaninac Bojan Jovanović.

-Postignuta cena je najviša koju sam mogao da prihvatim. Na parceli je, kako sam informisan, bila pšenica. Planiram da pripremim zemlju za prolećnu setvu kukuruza i suncokreta – rekao je Bojan Jovanović.

Na licitaciji je učestvovalo 11 poljoprivrednika, koji su svi uplatili depozit od pola miliona dinara. Nakon kraćeg negodovanja oko toga da li je bilo kašnjenja sa uplatama, svi su dobili pravo da licitiraju. Kako je istakunuto nakon završetka lcitacije, crkva planira obnovu hramova od prihoda ostvarenih izdavanjem imovine.

-Jedan deo imovina nam je vraćen posle 70 godina a sada predstoji da nam se još jedna deo vrati, kako bi crkva mogla da bolje funkcioniše. Raspolaganje našom imovinom nam puno znači, jer ćemo stati na svoje noge a sa nama i ceo srpski narod. Pozdravljamo odluku da nam se vrati imovina, a osuđujemo što nam je oduzimana. Sada nam je restitucijom vraćeno 74 hektara, u proceduri vraćanja je još 40 hektara a potražujemo i zadužbinu od 200 jutara zemlje – naveo je za Danas protonamesnik Slobodan Čestić.

Crkva je izašla u susret zahtevima poljoprivrednika pa je zemlja idata na rok od pet godina, što je za ratarsku proizvodnu od značaja. Prema rezultatu licitacije zakupac je obavezan da crkvi isplati na ime arende 39.000 evra godišnje, odnosno 195.000 evra za pet godina na koliko je zemlja izdata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari