Vesić: Ukidanje konverzije zemljišta će razviti građevinarstvo 1foto (BETAPHOTO/Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture/PREDRAG MITIĆ)

Cilj izmene i dopune Zakon o planiranju i izgradnji je da se pospeši građevinska industrija u Srbiji koja je imala pad od 10 odsto, izjavio je danas resorni ministar Goran Vesić uz ocenu da će se time omogućiti transparentnost, ubrzati procedure i uvesti ekološki standardi.

„Uvode se sertifikati zelene gradnje i formira sertifikaciono telo. Sve javne zgrade moraće da se grade sa sertifikatom zelene gradnje, kao i sve zgrade veće od 10.000 kvadratnih metara i investicione vrednosti veće od pet miliona evra“, kazao je Vesić na Kopaonik biznis forumu.

Kako je istakao, pored ostalog prvi put će biti uveden i registar braunfild investicija, a biće ubrzane i procedure prilikom postavljanja solarnih panela.

Prema njegovim rečima, uvešće se i obaveza da u stambenim i poslovnim zgradama postoji određen broj mesta za električne punjače.

„Skratiće se procedure, pa će informacije o lokaciji moći da izda i notar, što do sada nije bio slučaj“, kazao je minister i dodao da će novim propisom biti utvrđeno da se uslovi koje daje nosilac javnih ovlašćenja, poput EDB-a, izdaju samo jednom tokom gradnje, bez naknadne mogućnosti korekcije, a isti će važiti i za primedbe koje daju nadležne institucije.

Najavio je i da će se uvesti polisa osiguranja koja treba da zaštiti pre svega lokalne samouprave od nesavesnih investitora koji prilikom gradnje unište puteve, odnosno ulice i trotoare, a koji nakon toga izbegavaju da plate rekonstrukciju i vraćanje u prvobitno stanje, pa teret pada na opštine i gradove.

Vesić je kazao i da se ukida se Zakon o konverziji zemljišta, jer kako je naveo, Srbiji nije doneo nikakvu korist.

„Ukupna korist za 13 godina postojanja je bila 31 milion evra, a zarobio je oko 5.000 lokacija. I po postojećem zakonu 90 odsto svih konverzija je urađeno bez naknade“, kazao je Vesić.

On očekuje da će ukidanjem tog zakona gradnja i ulaganje biti dodatno podstaknuti, kao i da će to omogućiti rešavanje mnogo stečajeva.

„Priprema se i zakon o održavanju infrastrukture koji će prvi put uvesti katastar infrastrukture gde će biti popisani svi podvožnjaci, nadvožnjaci, mostovi, putevi, trafostranice. Biće određen upravljač za te objekte i postojaće zakonska obaveza ulaganja u njihovo održavanje, što će kasnije iziskivati manje troškove prilikom njihove popravke“, kazao je Vesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari