Već tradicionalno 12. Međunarodni sajam preduzetništva „Biznis Baza 2013.“ i 5. Sajam lokalnih samouprava održavaju se istovremeno, od 27. do 29. novembra. Pod sloganom „Poveži se“, ideja ove trodnevne manifestacije je predstavljanje i upućivanje na međusobnu saradnju malih i srednjih preduzeća, sa opštinama i gradovima.

– Na ovoj prezentaciji učestvuje oko 120 opština, a paralelno sa predstavnicima javnog sektora na lokalnom nivou, tu će biti i predstavnici privrede iz desetak zemalja, više od 150 različitih preduzeća, sve regionalne razvojne agencije i predstavnici privrednih komora. Cilj nam je bio da na jednom mestu okupimo sve one koji su nosioci javnog i privrednog života na lokalnom nivou. Ovaj sajam je šansa za lokalne samouprave da pokažu čime raspolažu, koje su njihove vrednosti i prednosti, potencijali koji će zainteresovati one koji predstavljaju privredu i preduzetništvo, da zajedničkim snagama pokreću buduće poslove – istakao je Dragan Stevanović, državni sekretar Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave.

On je najavio da će do kraja godine biti završen Predlog nacionalnog plana regionalnog razvoja, a da bi ovaj sajam trebalo da podrži jednu od njegovih maksima da se podrška države u smanjenju regionalnog dispariteta „ne svede na puku priču o alokaciji budžetskih sredstava po slobodnoj volji, već da lokalne samouprave pokažu svoje potencijale i pronađu partnere i saradnike za razvojne projekte.“

Direktor Nacionalne agencije za regionalni razvoj Miloš Ignjatović je naglasio da je koordinacija i saradnja preduzeća i lokalnih samouprava preko potrebna za dalji razvoj Srbije.

– Lokalna samouprava mora da bude prva podrška sektoru malih i srednjih preduzeća, jer razvoj regiona direktno zavisi od razvoja lokalnog preduzetništva. Ovaj sajam omogućio je da se predstavi više od 200 izlagača, a prvog dana će se okupiti 130 preduzeća iz deset zemalja koja posluju u građevinskoj, drvnoj, elektro, metalskoj industriji, oblasti reciklaže, informativnih tehnologija i obnovljivih izvora energije – naveo je Ignjatović.

Sajmovi će biti održani od 27. do 29. novembra, u Hali 1 Beogradskog sajma, a najavljen je bogat prateći program, niz prezentacija i seminara namenjenih i predstavnicima lokalnih samouprava i privrednicima. Predviđeni su i seminari koje organizuje Nacionalna agencija za regionalni razvoj, a biće predstavljena Reforma poreske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari